България и Гърция заедно поставиха условията си за еврочленството на Македония

София, Букурещ и Атина ще подготвят заедно дипломати за председателството на ЕС

Снимка: БГНЕС

Външните министри на България и Гърция Николай Младенов и Димитрис Аврамопулос потвърдиха, че няма да допуснат Македония в Европейския съюз, ако Скопие не докаже добросъседските си намерения. От думите им стана ясно, че това минава през решаване на спора с името на Македония, заради който Гърция спира от години евроатлантическата интеграция на Скопие и спирането на националистическото говорене и нападките към България.

След среща между двамата външни министри в София, в която участва и румънският първи дипломат Тит Корлатеан, Младенов каза: "България няма проблем с Македония, ние имаме проблем с националистическото говорене на някои политически лидери в Македония".

След като България втвърди тона, Скопие идентифицира София като втора пречка пред членството му в ЕС след ветото на Гърция. Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и първата държава, от която получи признание, бе България. Македония обаче веднага изпадна в продължаващ и до днес конфликт с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

София официално вече обяви, че е възможно да не подкрепи даването на дата за преговори на Македония за членство в ЕС на срещата на върха през декември.

Николай Младенов каза още, че София настоява "да се върнем към принципите, които през 1999 г. бяха заложени от тогавашните министър-председатели на България и на Македония (бел. ред. Декларацията подписана на 22 февруари от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски), които затварят в голяма степен всички възможни двустранни въпроси между двете страни".

В понеделник Младенов заяви, че в нормален двустранен диалог, ако такова желание има от страна на Скопие, ще бъде намерено съгласие по формата, под която може да се решат двустранните въпроси.

"Имаме време да извървим този път, от българска страна имаме пълна готовност да бъдем максимално конструктивни в този диалог", добави Николай Младенов.

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос коментира от своя страна, че "името е важно" и прокарва пътя към ЕС.

Аврамопулос добави, че Гърция е предложила меморандум за разбирателство на Македония. "Те ни изпратиха писмо. Ние отворихме писмото, но реално още нямаме отговор", уточни той.

"Искаме да видим тази част от Европа като част от европейското семейство, но има условия", заяви първият дипломат на Гърция.

През октомври Атина предложи на Скопие меморандум за разбирателство за напредък в преговорите, водени с посредничеството на ООН. По-рано тази година в спора с името се намеси и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие. В началото на ноември македонският външен министър Никола Попоски заяви, че страната му приветства предложението на Гърция.

Румънският външен министър Тит Корлатеан посочи от своя страна, че Румъния винаги е подкрепяла разширяването на ЕС на Балканите и подчерта, че това е начинът да има стабилна демократична част на региона, която се развива добре. Той каза още, че Румъния подкрепя по-активен политически диалог между страните, за да се решат спорните въпроси.

По време на срещата е било обсъдено и създаването на постоянен механизъм на координация между България, Гърция и Румъния по всички въпроси, свързани с европейския дневен ред, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и сигурността. Трите страни смятат заедно да подготвят и дипломати, които да работят при предстоящите председателства на ЕС. Гърция, България и Румъния поемат ротационното председателство съответно през 2014, 2018 и 2019 година.

Идеята е да се създаде процедура, в която да подготвят и обменят дипломати, за да може да се постигне по-добра координация по време на трите председателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?