България и "Газпром" направиха поредна стъпка към реализацията на "Южен поток"

Новият договор доставки остава обвързан с проекта за газопровод

България и "Газпром" направиха поредна стъпка към реализацията на "Южен поток"

България и "Газпром" подписаха в понеделник протокол за реализацията на подкрепения от Русия газопровод "Южен поток" на българска територия, съобщи руската компания. Документът фиксира входната точка на бъдещия газопровод в газотранспортната система на България, уточнява параметрите му и определя по-нататъшните стъпки за реализация на проекта, се казва в съобщението.

Този, както и други документи са били подписани след среща на Александър Медведев, зам.-директор на “Газпром”, с българския министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По-късно Добрев даде брифинг във Варна, на който съобщи, че е подписан и дългоочакваният протокол за отстъпка от цената на руския газ за България в размер на 11%. Отстъпката ще влезе в сила със задна дата – от април 2012 г. и ще важи до края на годината. Какво ще е икономията за България ще стане ясно след като си види купеното от "Булгаргаз" количество синьо гориво, обясни Добрев, цитиран от БТА.

Медведев и Добрев са подписали и протокол, според който до 15 ноември страната ни трябва да подпише инвестиционното споразумение за "Южен поток", обяви зам.- изпълнителният директор на руската компания. Третото споразумение, договорено  в петък е, че до същата дата трябва да се подготви и подпише новият договор за доставка на природен газ от Русия.

По нито един от подписаните документи не бяха съобщени конкретни числа и параметри.

Българските власти обявиха още през март, че България ще получи отстъпка от “Газпром“ за газовите доставки от април до декември. В началото на 2013 г. изтичат сегашните договори на тримата доставчици "Овергаз Инк", "Винтерсхал" и "Газпром експорт" и очакванията са един доставчик да поеме всички количества руски газ за България.

Поевтиняването се отлагаше месец след месец, докато не стана ясно, че “Газпром” иска в замяна ясни ангажименти от България за изграждането на газопровода “Южен поток”.

Въпреки това Медведев каза на днешния брифинг, че “не случайно ние подписваме документите по тези два въпроса едновременно (“Южен поток” и газовите доставки), въпреки, че те са независими една от друга”.

Медведев коментира, че вече са водени разговори с банки и всички проявяват интерес за участие в "Южен поток". Министър Добрев уточни, че нашето участие в проекта ще е далеч по-малко от предварителните разчети, които сочеха 1 милиард лева, които страната няма. Участието и на България, и на "Газпром" в "Южен поток -България" със собствени капитали ще е минимално.

На територията на Русия вече е започнало изграждане на трасето за газопровода,  съобщи още Медведев и уточни, че през декември ще започне изграждането на морския сектор. Когато България бъде готова и подготви проектната документация през 2013 година ще започне изграждането на българския сектор. По думите на Медведев първият руски газ по този газопровод ще е в страната ни през 2015 година.

В съвместното предприятие "Южен поток - България" е определен размер на печалбата от 8 процента, а собствеността на съоръженията на българска територия са собственост на смесеното дружество, в което Българският енергиен холдинг и "Газпром" имат по 50 процента.

Добрев и Медведев посочиха още, че са разговаряли за възможностите за строителство на газови централи в страната и плановете за разширение на газахранилището в Чирен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?