България и Хърватия имат шанс за чакалнята за еврото тази година

Фабио Панета

Хърватия и България могат да се присъединят към "чакалнята" на еврозоната през тази година, заяви във вторник членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета в интервю за "Льо Монд".

Панета похвали усилията на страните за присъединяването им към общата европейска валута.

Очаква се през юли Европейската централна банка да гласува присъединяването на България към Банковия съюз на ЕС. Влизането в чакалнята за еврото обаче изисква и одобрение от всички държави членки на еврозоната плюс Дания.

От изявлението на Панета става ясно, че процесът на разширяване на еврозоната продължава да бъде стабилен, въпреки икономическата трусове в резултат на коронавирусната криза.

"Хърватия и България взеха смели мерки за сближаване", посочи Панета, който отговаря за международните и европейските отношения в ЕЦБ. "Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERMII до края на годината", прогнозира той.

По думите на Панета "първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 година, ако всички предварителни оценки са успешни".

България и Хърватия са единствените държави от Европейския съюз, които активно искат да приемат еврото.

Споделяне

Още от Бизнес