България и Индия ще разработват заедно високи технологии

България и Индия ще създадат съвместна работна група с участие на представители на изпълнителната власт, науката и бизнеса, която от януари догодина да разработи възможности за взаимодействие в областта на новите технологии и софтуера. Това каза президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция след срещата си с индийския президент Абдул Калам.

Президентът на Индия е на държавно посещение у нас по покана на президента Георги Първанов. Визитата на Калам е част от първото му посещение в чужбина след избирането му за президент през 2002 г., като преди България той посети ОАЕ и Судан.

Президентите Първанов и Калам посочиха, че има добри възможности за активно взаимодействие в областта на науката, новите технологии, културата и образованието.

Предложението на индийския президент е да се създадат съвместни лаборатории, а на президента Първанов - и съвместни производства в областта на високите технологии.

Има добри възможности за сътрудничество и в традиционните за двете страни сфери като селско стопанство, хранителна и преработвателна промишленост, химическа промишленост, отбранителна промишленост,търговията с изкуствени торове, фармацевтика, козметика, посочи президентът Първанов, цитиран от БТА.

Той каза, че включването на България в първата международна обиколка на президента Абдул Калам е знак, че отношенията между двете страни са били винаги приятелски и че имат добро бъдеще.

България има своята стратегическа европейска и евроатлантическа ориентация, но това не само не изключва, а предполага активни отношения с традиционните ни партньори и в този смисъл отношенията ни с Индия са важен приоритет, каза президентът Първанов.

Президентът Калам изрази удовлетворение от отличните отношения между България и Индия и от активните контакти на различни нива. Той посочи, че е избрал да посети първо България от европейските страни, защото дълбоко уважава постиженията на страната в сферата на производството като цяло и в области като математиката.

Двамата президенти изразиха общата си позиция по отношение на борбата с тероризма, както и за необходимостта от укрепване на ролята на ООН, за реформирането ѝ и за издигането на значението на организацията в предотвратяване на конфликтни ситуации по света. Тероризмът е обща заплаха и не може да бъде оправдан по никакъв начин, каза президентът Калам.

Индийският президент Абдул Калам съобщи, че е поканил президента Георги Първанов да направи държавно посещение в Индия.

Още от Свят