България и Израел почетоха паметта на жертвите и обещаха наказание за атентата в Бургас

Според ливански вестник София ще обвини Хизбула за атаката

България и Израел почетоха паметта на жертвите и обещаха наказание за атентата в Бургас

Паметта на загиналите при атентата на летище ”Сарафово” бе почетена на възпоменателна церемония в софийската синагога от близки на жертвите, представители на израелската общност у нас, български и израелски политици и дипломати. Президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър по стратегическите въпроси на Израел Моше Яалон увериха, че виновните ще бъдат наказани. Тел Авив потвърди позицията си, че зад атаката стои ”Хизбула”, но от българска страна обвинението остава несподелено.

Повече от месец след атентата в Бургас българските власти все още не са обявили резултатите от разследването и липсата на яснота получи отзвук в чуждата преса. Във вторник обаче опозиционният ливански вестник "Ал Джумхурия" съобщи, че България скоро официално може да обвини Хизбула за атентата.

”Българските и израелските институции работят заедно. Поели сме твърд ангажимент да открием отговорните за този атентат и да ги подведем под най-строгата наказателна отговорност”, заяви по време на церемонията президентът Росен Плевнелиев. По-късно пред журналисти той повтори, че до 15-ти септември българските власти ще обявят докъде е стигнало разследването на атентата.

”Знаем, че този атентат е планиран много добре и той е много труден за разплитане. Има ясен политически ангажимент от всички – независимо дали са български институции, тези на Израел, Америка, Англия и на ЕС – заедно ще разплетем този възел и ще намерим извършителите. Няма да стане бързо, но е важно да има прозрачност на степента на работа и за това се надявам, че до две седмици ще имаме и отчет от правителството”, каза Плевнелиев.

”Нашите два народа са показвали, че могат да си подават ръка в трудни ситуации. В този труден момент болката ни сплоти още повече. България и Израел заедно преодоляват шока от атентата”, каза по време на церемонията Плевнелиев.

От своя страна Моше Яалон заяви, че ислямският  тероризъм се  финансира от Иран и действа с помощта на Хизбула. Той обвини Иран в разработването на военна ядрена програма и посочи, че иранските лидери целят унищожаването на Израел.

”Израел и България няма да се успокоим и няма да замълчим, докато всички виновници за атентата в Бургас не бъдат наказани”, заяви той.

Според ливански вестник София и ЕС ще обвинят Хизбула за атаката

Въпреки  че и във вторник не излезе информация за хода на разследването от българска страна,  според изданието "Ал Джумхурия"  София ще посочи за автор на атентата в Бургас Хизбула.

Вестникът посочва, че ще последват и обвинения от Европейския съюз и САЩ и така Хизбула ще бъде поставена на картата на терористичните организации в Европа. Това вероятно ще доведе до скъсването на дипломатическите отношения между Запада и Ливан, тъй като правителството в Бейрут е доминирано от Хизбула.

Според вестника при този сценарий пред ливанския премиер Наджиб Микати няма да остане друг избор освен да подаде оставка.

 Българските власти не са коментирали информацията в ливанското издание, но София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула.

До този момент МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които не са идентифицирани.

Йосиф Герон: Разследването върви по предвидения от закона ред

Йосиф Герон, член на Централния израелтянски духовен съвет и зам.-председател на Съюза на юристите, коментира пред БНР, че разследването върви по предвидения от закона ред.

 ” Аз до този момент не съм чул и видял критики от страна на израелските официални органи към българските власти. Разследването си върви по предвидения в закона ред. Няма някакви изтървани съществени процесуални действия или забавени”, заяви той.

 ”Не може да съдим нито органите, нито гражданите, когато и за други престъпления се появят фотороботи и снимки се разпространяват, обажданията са многократно по-големи. Това си е нормална практика и това е функцията и на властите, т.е. не на властите безадресно, в случаят конкретно на разследващите, да отсеят плявата”, посочи Герон.

Роднини на загиналите са у нас за възпоменателната церемония

 По-късно в Централната софийска синагога ще бъде проведе възпоменателна церемония за загиналите при атентата петима израелски и един български гражданин. За нея у нас пристигнаха роднини на загиналите израелци, както и вицепремиерът и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон.

 ”Още не можем да се справим. Още не вярваме. Трудно е и не знаем как да се справим. Постоянно си мисля какво е преживял, какво е усетил”, заяви пред бТВ майката на един от загиналите при атентата – 26-годишния Елиор.

 Бащата на друг загинал коментира:  ”За мен той е все още извън страната, на почивка. Мозъкът ми знае, че го няма, но сърцето ми казва, че е тук. Ние работехме заедно във фабриката. Бяхме заедно по цял ден, а сега пътят от работата до дома ни минава през гробищата”.

 "Когато пристигнах отново, видях голяма промяна от предишния път. От летището вече не излизат големи, а само малки групи. Вече е сигурно, има много полиция. Първо потърсих такси, страхувам се от автобуси, но след това прецених, че е сигурно. Не обвинявам никого. В България никога не е имало бомбени атентати. Не знаете какво е това. За моя живот е твърде късно, но се радвам , че вече сте започнали да се пазите от това", казва Ицхак, който загуби съпругата си при атентата.

Споделяне

Още по темата

Още от България