България и Колумбия ще задълбочат сътрудничеството във фармацията

България ще работи за задълбочаване на отношенията на ЕС с Колумбия, която е един от перспективните партньори на Съюза в региона на Латинска Америка и Карибите, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща в централата на ООН с държавния глава на латиноамериканската страна Хуан Мануел Сантос.

По думите на Росен Плевнелиев активизирането на връзките на ЕС с Латинска Америка ще улесни и реализацията на съвместни проекти между България и Колумбия, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

През последните години Колумбия има висок икономически растеж, който за 2013 г. се равнява на 4.8 процента от БВП на страната и успешно привлича чуждестранни инвестиции. Според Хуан Мануел Сантос ЕС може да създаде специален фонд, чрез който да бъдат финансирани проекти в рамките на партньорството на Съюза с държавите от Латинска Америка и Карибите.

България и Колумбия имат утвърдени позиции във фармацевтичната промишленост и в производството на генерични лекарства, което създава благоприятни възможности за партньорство между български и колумбийски фирми в тази сфера.

Производството на генерични лекарства има положителен ефект за намаляването на стойността на медикаментите и за облекчаване на обществените разходи за здравеопазване, беше отбелязано по време на срещата.

По-тясното сътрудничество в сферата на образованието и възможността за обучение на колумбийски студенти в български висши училища също бяха обсъдени от двамата президенти. Росен Плевнелиев запозна своя колумбийски колега с традициите на страната ни в обучението на чуждестранни студенти и отбеляза, че издаваните от българските университети дипломи са валидни в рамките на Европейския съюз.

Споделяне

Още от България