България и Латвия са най-силно зависимите страни от "Газпром"

България и Латвия са най-силно зависимите страни от "Газпром"

Европейският център за международна икономическа политика (European Centre for International Political Economy - ECIPE) смята, че България и Латвия са двете най-силно зависими от руската компания "Газпром" страни. Това съобщава украинското електронно издание Корреспондент.нет, като се позовава на обширно изследване на центъра.

Сред 27-те членки на ЕС България заема първото място по зависимост с индекс 22, следвана от Латвия - индекс 21. Най-малко зависими според изследването са Португалия и Холандия - с индекс 2.

По-голямата част от пазарите в Централна и Източна Европа са обвързани с едностранни договорни отношения с "Газпром", не само в качеството ѝ на единствен доставчик на газ, но и като инвеститор на вътрешния пазар. Тези пазари зависят и от дългосрочни контракти за доставка на газ, отбелязва украинското издание.

Всичките "бонуси" за местните пазари са така свързани помежду си, че да бъдат изгодни за "Газпром", твърдят експертите.

Въз основа на тези изводи, изследването предлага нов индекс на уязвимостта от газпромски ограничения на доставките.

Индикаторите, които влизат в индекса, са дял на газа в първичното потребление на енергия, зависимост от вноса на руски газ, равнище на концентрацията на пазара на едро и на дребно на газ, позиция на страната в рейтинга на Световния икономически форум в категорията "Ефективност на антимонополната политика", оценка на доказаната уязвимост от руските съкращения на доставките, присъствие на "Газпром" на вътрешния пазар като инвеститор, дали страната е била част от Съветския съюз или от бившия социалистически блок и др.

Украинското издание напомня, че българското икономическо министерство е заявило неотдавна подкрепата си плановете за добив на шистов газ от американските компании "Шеврон" и "Инегрити Тауърс" като начин за намаляване на зависимостта от "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес