България и Македония продължават преговорите за добросъседство

България и Македония продължават преговорите за добросъседство

Външният министър Даниел Митов и македонският му колега Никола Попоски са обсъдили преговорите за подписването на договор за добросъседство по време на среща в рамките на

70-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Двамата министри потвърдили плановете за продължаване на експертните преговори по темата и станало ясно, че следващата среща на работните групи ще се състои скоро в София.

България вече от години настоява за подписването на договор за добросъседство, но досега не среща разбиране от македонска страна. Нееднократно и в миналото София е обявявала, че е близо до подписването на договора, но това така и не става. България дори постави подписването на договора като условие, за да подкрепи присъединяването на Македония към ЕС, но Скопие продължава да протака преговорите.

Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията, като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие.

От своя страна Министър Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни обсъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност.

Даниел Митов се срещна и с полския му колега Гжегож Схетина. Двамата обсъдили миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения за справяне с проблема.

Българският първи дипломат изтъкна, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие. Сред поставените теми бе и въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.

Споделяне

Още по темата

Още от България