България и Македония ще проведат съвместно учение на специалните сили догодина

Каракачанов замина за Скопие

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сн. БГНЕС

България и Република Македония ще проведат съвместно учение на специалните сили през следващата година, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в неделя, ден преди официалната му посещение в Скопие. Той ще има срещи със своя македонски колега Радмила Шекеринска. След разговорите двамата ще направят изявления пред медиите в Скопие.

Каракачанов, който е лидер на националистическата партия ВМРО, известен с провокативния си тон спрямо Скопие, ще посети и казармата "Илинден", където ще проследи демонстративно обучение на специалните части.

"С министър Шекеринска ще обсъдим въпросите на двустранното сътрудничество във военната област и актуализирането на споразумението от 1999 г. между двете министерства. Говорим за сътрудничество на всички нива", каза министър Каракачанов пред БГНЕС на път за Скопие.

Той посочи, че сред темите, които ще бъдат засегнати, са увеличаването на обмена на кадри: "Става дума за предоставянето на възможност на македонските офицери да се обучават в нашите военни училища и академии".

България и Македония планират провеждането на съвместно учение между специалните сили. Българският министър на отбраната отбеляза, че въпросът е бил повдигнат по време на предишното му посещение, което се състоя на 1 август.

"Учението е планирано за началото на следващата година. Тепърва ще се уточни къде ще се проведе. Най-вероятно ще е по границата, може да бъде и от двете страни на границата. Това е въпрос на планиране", каза Каракачанов. Той уточни, че детайлите ще бъдат обсъдени от командира на нашите специални сили генерал Явор Матеев, който пътува заедно с министъра и ще има среща със своя македонски колега.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?