България и Македония взаимно ще се информират за възникнали епидемии

България и Македония ще си сътрудничат в областта на държавния санитарен контрол и на здравната профилактика, предвижда плана за сътрудничество за периода 2004 - 2007 г. между министерствата на здравеопазването на двете страни, който ще подпишат Славчо Богоев и македонският му колега Реджеп Селмани.

От българското здравно министерство съобщиха, че двете страни взаимно ще се информират за регистрираните на тяхна територия заразни и паразитни заболявания, които могат да доведат до трансгранични епидемии, както и за вида и размера на епидемията и предприетите противоепидемични мерки.

Страните ще се уведомяват взаимно за формите и методите на контрола върху безопасността на стоките със значение за здравето на населението - храни, козметика и битови химични препарати, както и за наличие на опасни стоки на пазара, които могат да преминат на територията на другата страна.

България и Македония ще си сътрудничат и в областта на ценовата политика на лекарствата и процедурите по разрешаване на употребата на лекарствени продукти, както при контрола върху трафика на упойващите и психотропните вещества.

Реджеп Селмани, който е на посещение у нас, ще обсъди с българския министър и реформите в здравните системи на двете страни.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: