България и още 40 държави обсъждат в София санкции срещу Башар Асад

Шестото заседание на Международната работна група по санкциите срещу Сирия ще се проведе в София и ще бъде открито във вторник от външния министър в оставка Николай Младенов.

"Целта на срещите в този формат е по-добра координация на международните усилия за оказване на натиск върху сирийския режим, чрез налагане на целенасочени санкции срещу лицата, отговорни за насилието, и чрез ограничаване на възможностите на режима за продължаване на репресиите", съобщиха от МВнР.

По покана от българска страна съпредседатели на шестото заседание ще бъдат ОАЕ и Австралия. До момента участие в заседанието са потвърдили близо 40 държави, сред които САЩ, Франция, Италия, Германия, Канада, Катар, Кувейт, Япония, Република Корея и др.

Очаква се по време на срещата да бъде прието заключително комюнике, с което да се изпрати силен сигнал, че режимът на Башар Асад е в изолация и международната общност твърдо се противопоставя на насилието в Сирия.

До момента Международната работна група по санкциите срещу Сирия е провела заседания в Париж, Вашингтон, Доха, Хага и Токио.

Споделяне

Още по темата

Още от България