България и още четири страни искат спешни разговори в ЕС за ваксините

AstraZeneca обяви ново забавяне на доставките

Сн. БГНЕС

Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия призоваха лидерите на страните от ЕС възможно най-скоро да обсъдят огромните различия в разпределението на ваксините срещу Covid-19 в блока, съобщиха информационните агенции.

В петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.

Високопоставен представител на ЕС, който потвърди получаването на писмото на петте държави, спомена предстоящото заседание на Европейски съвет на 25 и 26 март като възможно място за подобно обсъждане и заяви, че "координацията в борбата срещу пандемията е първа точка от дневния ред".

"Преди всяко заседание на Европейския съвет получаваме писма, на които отговаряме", допълни той.

Петте държави са изпратили писмото си на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите на петте държави заявяват, че "доставките на ваксини от фармацевтични компании до отделни държави-членки на ЕС трябва да се извършват на равноправна основа."

На този фон англо-шведският фармацевтичен гигант AstraZeneca обяви ново забавяне на планираните доставки на ваксини за Евросъюза, позовавайки се на проблеми с производството и ограничения за износ, съобщи АФП.

"AstraZeneca с разочарование обявява недостиг за планираните доставки на ваксини срещу Covid-19 за Европейския съюз, въпреки че работи неуморно, за да ускори доставката", съобщиха от компанията.

AstraZeneca започна доставките на ваксината си за ЕС през февруари и все още се стреми да осигури 100 млн. дози през първата половина на 2021 г., от които 30 млн. трябва да бъдат предоставени в първото тримесечие.

AstraZeneca обяви още, че сътрудничи с Еврокомисията и страните членки, за да се справи с предизвикателствата около доставките. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус