България и Полша отхвърлиха заплахите на терористи

България и Полша отхвърлиха ултиматума на терористична групировка, свързвана с Ал Каида, която ги заплаши със смъртоносни нападения, ако двете страни не изтеглят военните си контингенти от Ирак.

Заплахата на групировката, наричаща се "Таухид" (Единобожие), бе публикувана в ислямистки уеб-сайт. Това е първата заплаха, в която директно се споменава името на България.

Според източници от българските специални служби, групировката се ръководи от йорданския терорист Абу Мусаб ал - Заркауи, който действа на територията на Ирак. Според тях това е същата групировка, която отвлече двама българи за заложници и обяви, че е екзекутирала единия от тях.

Управляващите в България отхвърлиха ултиматума на терористите и обявиха, че нямат намерение да променят политиката на страната, която участва в коалиционните сили в Ирак и отказаха да изтеглят българския контингент. "Няма да се поддадем на натиска на терористите", заяви президентът Първанов в Берлин, където е на посещение. Правителството и шефовете на спецслужби съобщиха, че няма данни за реални заплахи към България.

Полските власти също отхвърлиха каквито и да било компромиси спрямо терористите и публично се опитаха да омаловажат заплахите. Въпреки това агенциите съобщиха, че премиерът Марек Белка е свикал на среща полските спецслужби. В същото време, членове на българското правителство признаха пред извънредно заседание на парламентарните комисии по сигурност, че премиерът Сакскобургготски не е свикал Съвета по сигурността към МС, в който участват шефовете на служби.

Заплахата: България и Полша ще последват САЩ и Испания

В изявлението на групировката, поместено в Интернет, се заявява, че България и Полша ще платят цената, както това са направили САЩ и Испания, намеквайки за терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон и атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид.

"От българския народ и от българското правителство, което се смята за съюзник на американците, за последен път искаме да изтеглят войниците си от Ирак или се заклеваме, че ще превърнем България в море от кръв, ако не се съобрази с това", се казва в изявлението.

Относно Полша, групировката заплашва премиера Марек Белка, че ако Варшава не изпълни искането, ще чуе звука на експлозиите, които ще ударят страната в избрано от групировката време.

Групировката се ръководи от "дясната ръка" на Бин Ладен в Ирак

Групировката се назовава "Таухид" и обявява, че е европейския клон на Ал Каида.

В първите информации за заплахата се отбелязваше, че до този момент такава групировка не е известна и не може да бъде установена автентичността на изявлението, както и на самата групировка. Същото обявиха в началото и властите в София.

По информация на германската прокуратура, "Таухид" е войнстваща ислямистка организация, която отхвърля монархията в Йордания, тъй като я смята за неислямска и подкрепя свещената война, която Ал Кайда води в целия свят. От сваляне на йорданското правителство, организацията постепенно се насочва към по-глобални цели и след падането на Багдад основния ѝ фокус става Ирак, а стремежа ѝ - създаване на чиста ислямска държава. За оперативен лидер на организацията прокуратурата сочи ал Заркауи. Смята се, че Заркауи има връзка с ал Кайда, но всъщност оглавяваната от него групировка е независима и до известна степен съперничи на организацията на Осама бен Ладен.

Според източници от българските спецслужби, "Таухид" се ръководи от йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, когото част от анализаторите свързват с Ал Каида и наричат "дясната ръка" на Осама бин Ладен в Ирак, а според други действа самостоятелно и се конкурира с Бин Ладен. Според източниците същата групировка, но под друго наименование - "Таухид уал Джихад" (Единобожие и джихад) отвлече двамата български шофьори в Ирак в края на юни и обяви, че е екзекутирала единия.

Източниците потвърдиха, че няма конкретен сигнал за терористична заплаха, но независимо от това в службите са наясно, че имат работа с хора, които се опитват да доведат света към пореден гигантски конфликт и са последователни във войната си срещу ценностите на демократичния свят. Целта им е чрез изкривено тълкуване на Корана да наложат един нов ислямски свят.

Въпреки официалната българска позиция, че заплахата не е сериозна, цялото ръководство на МВР се събра, за да планира спешно мерки за защита от евентуални терористични актове.

Чрез Агенцията за вътрешна сигурност (контраразузнаването) Полша първа официално потвърди информацията, че заплахата идва от Заркауи. "Свързваме групировката с дейността на Заркауи", е казала пред АФП Магдалена Станчик, говорител на агенцията.

Германската прокуратура също потвърди, че лидер на "Таухид" е Заркауи.

Според американския Център за изследване на тероризма, другите имена на групировката "Таухид" или "ал Таухид" са: "Ал Таухеед", "Джамаат ал Таухид уал Джихад", "Единобожие и Джихад".

След като поляците обявиха ролята на Заркауи, и шефът на НСС ген.Иван Чобанов призна, че е твърде вероятно заплахата да идва от групировката, отвлякла двамата българи. Това стана след съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика и отбрана. Пред депутатите докладваха министърът на вътрешните работи Георги Петканов, директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров, зам.директорът на служба "Военна информация" към МО бригаден генерал Стефан Стефанов и директорът на служба "Сигурност, военна полиция и военно контраразузнаване" ген. Майор Орлин Иванов.

Директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров потвърди, че отправилата заплахи към България групировка е действаща, макар че няма данни тя да е извършвала терористични атаки в Европа. Данните за нейното съществуване са от 2001 година.

Властите в София: Засега няма данни за реална опасност

Всички специални служби в София декларираха, че към момента няма информация за конкретни заплахи към България. От правителството съобщиха, че службите проверяват произхода и достоверността на информацията в ислямисткия сайт.

Шефът на контраразузнаването ген. Иван Чобанов заяви, че нито от неговите агенти, нито от партньорските служби е дошла информация за пряка терористична заплаха за България. Същото потвърди и директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров. И двамата призоваха българите за запазят спокойствие.

Като неоправдано безгрижие оцени реакциите на министрите Свинаров и Петканов бившият премиер Иван Костов. "Отношението им показва недостатъчна сериозност към естеството на заплахите, които реално се отправят към България. Дали тази конкретно е такава заплаха, аз не мога да кажа, защото ние нямаме как да проверим нейното естество. Но аз винаги съм казвал, че управляващите са длъжни да се страхуват повече, отколкото се страхуват хората и да бъдат още по-внимателни към всякакъв риск", коментира Костов.

Чобанов и Киров казаха още, че като член на антитерористичната коалиция България непрекъснато получава подобни заплахи. Чобанов призна, че все пак това е първото послание с по-конкретна заплаха и по-конкретни претенции.

Шефът на контраразузнаването коментира, че подобни публични заплахи са се очаквали след "огъването" на Филипините, които изпълниха условието на терористите и изтеглиха контингента си от Ирак срещу живота на техния заложник. "Заплахи за България има безспорно и ще има- ние се намираме във война с международния тероризъм и тази война едва ли ще бъде преустановена в обозримо бъдеще", допълни Чобанов.

Шефът на служба "Жандармерия" заяви, че засега не се налага засилване на охраната на стратегическите обекти в страната. От Гранична полиция също казаха, че засега контролът по българските граници е достатъчно ефективен и не се налага засилването му.

В парламента министрите на отбраната и на вътрешните работи коментираха, че подобни заплахи се отправят почти ежедневно след 11 септември 2001 г. Няма някаква промяна в ситуацията, всичко, което е необходимо да бъде направено, е направено, коментира Георги Петканов.

Не се налага повишаване на сигурността на защитата на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от врачанската полиция. От бургаската рафинерия заявиха, че там са взети всички мерки за охрана от евентуални терористични заплахи.

още

Военният министър Николай Свинаров определи публикуваната заплаха като новина само за публичното пространство. Той определи като най-важен проблем в момента за България да се укрепят мерките за сигурност и да не се даде възможност за действия на терористи на територията на страната.

В същото време той допълни, че българските институции се отнасят абсолютно сериозно към подобни заплахи и предизвикателства.

Към това призова и началникът на Генералния щаб ген.Никола Колев, като същевременно обясни, че мерките за сигурност в армията са увеличени още от януари т.г. и не се налага да се повишава степента на готовност нито на контингента ни в Кербала, нито на армията в България.

Главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов отказа всякакъв коментар с аргумента, че изявленията на терористични организации не трябва да се коментират по никакъв начин.

Парламент и президент отхвърлиха ултиматума

Всички политически сили в парламента отхвърлиха възможността България да се изтегли от Ирак заради заплахата.

В Берлин, където е на работно посещение, президентът Георги Първанов декларира, че България няма да се поддаде на натиска на терористите и няма да промени политиката си "независимо от тежките дни, които изживява", визирайки и кризата с двамата заложници в Ирак.

След среща с германския си колега Хорст Кьолер Първанов напомни, че от края на юни българското присъствие в Ирак се основава на резолюция от ООН и покана от международно признатото иракско правителство. "Затова нашите войници ще останат в Ирак, за да помогнат за демократизирането и стабилизирането на страната ", заяви Първанов.

Новият германски президент призова всички страни да се обединят и заедно да помогнат на иракския народ да възстанови страната, както и да се постигне мир в целия близкоизточен регион. Кьолер призова привържениците и противниците на войната в Ирак, сред които бе и Германия, да оставят различията си в миналото и да се започне обща дискусия как да се даде ясен отпор на тероризма.

В парламента в София заместник-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев категорично отрече възможността за промяна на българската позиция за Ирак в резултат на заплахата. Смяна на политиката би било явно поддаване на шантажи, каза Ралчев и отхвърли възможността в България да се породи паника или истерия.

Българските институции не трябва да се поддават на натиск и да се истеризира обстановката, каза и говорителят на БСП Ангел Найденов. В същото време левицата използва случая, за да повтори, че е необходим цялостен анализ на българската мисия в Ирак, както и стратегия за приключване на българското участие там. Като срок за завръщането на контингента от Ирак социалистите визират края на тази година, докато правителството се движи в рамките на одобрения от ООН план за пълното възстановяване на суверенитета на Ирак, който приключва в края на 2005 г.

Не мисля, че заплахата е сериозна, не може да се вярва на всичко, което се публикува, коментира пред Дарик радио почетният председател на палестинската общност в България Ибрахим ал Халид. Според него много такива уеб-сайтове, като този с публикуваната заплаха срещу България, са фалшиви.

Когато искаш да се бориш срещу тероризма, не можеш да се поддаваш на подобни искания, това е много старо правило, коментира и Йордан Бакалов от СДС. Той посочи, че заплахите на терористите и отвличанията на заложници рязко са се увеличили след изтеглянето на испанския контингент, което бе предшествано от жесток терористичен акт в Мадрид и смяна на консервативното правителство със социалистическо.

Бакалов допълни, че при координирани действия спецслужбите в България имат ресурс да противодействат на заплахите. Същото посочиха и от ОДС, но с уточнението, че в случая липсва именно координиращата роля на правителството и най-вече на премиера Сакскобургготски.

Според лидера на ПГ на "Новото време" Мирослав Севлиевски България е влязла в списъка на терористите не заради Ирак, а защото страната ни е призната за модерна държава и като такава фигурира в световните новини. На такива заплахи държавата не трябва да обръща публично внимание, а непублично да преследва тези организации с всички средства.

В коментара си Борислав Ралчев допълни, че този проблем не касае само България и по-скоро световната общественост трябва да реагира в по-глобален мащаб и с по-обща стратегия спрямо терористичните заплахи, защото това заплашва статуса на държавността в целия свят.

Часове по-рано, във връзка с кризата с двамата български заложници в Ирак, българският външен министър Соломон Паси призова международната общност да създаде система от правила на поведение в случай на вземане на заложници. Паси изтъкна, че съгласувани действия с активната роля на ООН ще изпратят ясно предупреждение и решително ще обезсърчат терористите.

Споделяне

Още от България