България и Полша подписаха за ремонта на МиГ-овете, готви се и модернизацията им

София: Руската реакция е прекалено емоционална; Варшава: Смело решение

Николай Ненчев и Томаш Шемоняк, сн. Пресцентъра на МО

Военният министър Николай Ненчев подписа във Варшава с полския си колега договора за ремонта на изтребителите МиГ 29, които са на въоръжение в българските военновъздушни сили.

Според него поляците ще ремонтират шест двигателя за обща сума 6.138 млн. евро, а на по-късен етап е възможно и да модернизират старите съветски машини. Подобно развитие обаче ще постави под въпрос възможността България да закупи нов тип боен самолет, тъй като според експерти страната няма финансовата възможност едновременно за нови машини и за поддръжка на старите съветски изтребители.

Според договора с поляците след ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.

"Това е геостратегическият избор на България. Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО. Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша", заяви Николай Ненчев след подписването на споразумението.

Полският мнистър на отбраната Томаш Шемоняк от своя страна посочи, че страната му високо оценява "смелото решение и смелия подход на министър Николай Ненчев и смелото решение на правителствата".

"Декларираме, че полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно, навреме и качествено“ , заяви Шемоняк.

Полша ще ремонтира първите четири двигателя до 6 месеца, след като ги получи от България, а последните два - четири месеца след като са готови първите. Поляците на първо време ще предоставят на България техни двигатели, за да не се губи време предвид тежката ситуация в бойната ни авиация, съобщиха от военното министерство.

Договорът трябва да бъде ратифициран и от парламента, което се очаква да стане след местните избори.

Русия твърди, че Полша няма лиценз да ремонтира двигателите на трети страни и вече заплаши да оспори договора. Поляците обаче твърдят, че ще ремонтират двигателите по собствена документация и не се нуждаят от руски лиценз, като ще предоставят на България същата гаранция като за полските ВВС.

След подписването на споразумението от руската самолетостроителна компания "МиГ" заявиха, че то "противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация практика, но и на принципите на гарантирането на сигурността на полетите".

"Несъмнено МиГ-29 понастоящем са едни от най-надеждните военни самолети. Неквалифицираният ремонт без участието на оригиналния разработчик и производител обаче най-вероятно ще ги направи на практика неизползваеми. Полша, на свой ред, също е на път да наруши грубо международното право, което е парадоксално за европейска страна", заявиха от РСК "МиГ.

Ненчев: Руската реакция е прекалено емоционална

Ненчев посочи във Варшава, че сделката с поляците спестява на страната ни 24 милиона лева и допълнителни близо 3% мито, което няма да платим, както и 20% ДДС. Разходите по транспорт на двигателите са за полската страна.

Той коментира, че руската реакция е "прекалено емоционална".

"Струва ми се, че е прекалено емоционална. Надявам се, че всички тези въпроси ще бъдат обсъждани тепърва. Но всичко е наред", каза Ненчев.

След подписването на споразумението Шемоняк не коментира конкретно руската позиция.

"Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“.

Ненчев посочи още, че ако депутатите не ратифицират договора, "това би било изключително безотговорно”.

Заради руската съпротива договорът не се подкрепя от депутатите на БСП, АБВ и "Атака", но резерви имат и представители на управляващата партия. Премиерът Бойко Борисов обаче заяви твърдо, че подкрепя Ненчев и се очаква договорът да мине през парламента.

Закупуването на нов тип бойни самолети – все по-съмнително

От военното министерство съобщиха още, че предстоят и преговори с полската страна за изпълнение на следващите два етапа от споразумението за сътрудничество във военната област - цялостна логистична поддръжка на изтребители МиГ-29 и привеждане на самолетите към стандартите на НАТО.

Поляците твърдят, че могат да сменят системите "свой чужд" на МиГ-овете и така те ще могат да летят заедно с натовските самолети и и да бъдат разпознавани от тях.

Досега в Министерството на отбраната се смяташе, че няма да има ресурс за едновременно модернизиране на старите руски МиГ-ове и закупуването на нов тип изтребител и трябва да се избере една от двете опции.

В момента министерството търси оферти нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

В същото време от Военновъздушните сили и депутати от парламентарната военна комисия са на мнение, че договорът с Полша няма да "спаси" положението в бойната авиация и трябва да се търси бърз вариант за закупуването на нов тип самолет.

Бившият заместник-военен министър и сегашен депутат и заместник-председател на парламентарната военна комисия Валентин Радев коментира, че трябва да престанем да ремонтираме вече МиГ-овете и да се насочим към доставяне на нов тип многоцелеви самолет.

Той припомни, че правителството е дало на 1 юли мандат на министъра на отбраната да води преговори за закупуване на нови изтребители и според него трябва с бързи стъпки да сменяме старата руска техника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?