България и Румъния напомнят на Русия и Украйна, а не на страни от ЕС

България и Румъния са силно отслабени от системната корупция, организираната престъпност, крехката съдебна система и олигархичния контрол върху печатните и електронните медии. Това пише във вторник британският в. “Таймс” в редакционна статия, посветена на политическата криза в Букурещ.

Макар че нито Италия, нито Брюксел са маяци на прозрачността, приемането на България и Румъния в ЕС постави европейските институции в непозната територия, тъй като двете страни напомнят повече за Русия и Украйна, отколкото на другите членки на ЕС, посочва “Таймс”.

Според вестника това подсилва аргументите, че приемането на България и Румъния в ЕС е трябвало да бъде отложено, докато не извършат по-дълбоки реформи в проблемните области.

Според “Таймс” еврокомисарят по разширяването Оли Рен, че е създал лош прецедент, като не е наложил ясни критерии за приемането на България и Румъния така, както е било направено с десетте от първата вълна през 2004, които трябваше да изпълнят съвсем конкретни изисквания.

Осъществяването на твърде много реформи в двете държави бе оставено на тяхната добра воля, а не в зависимост от техните преки интереси, пише “Таймс”.

Споделяне

Още от България