България и Румъния не прилагат реално исканите от ЕС мерки

Председателят на германския Бундестаг Норберт Ламерт заяви, че има "значителни дефицити" в процеса на политически реформи в България и Румъния, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ламерт, който наскоро посети двете страни, заявява пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че договорените с Европейския съюз мерки за гарантиране на независимо правосъдие и за ефективна борба с корупцията не са прилагани наистина на практика. По думите му, макар икономическото развитие на двете страни да е възходящо, това не важи за политическото.

"Моята оценка е, че политическото развитие в България е в застой. В Румъния по-скоро върви назад, политическите сили там се блокират взаимно", казва Ламерт. Според него ЕС трябва да продължи да настоява за прилагане на все още неизпълнените договорености.

Лондонският всекидневник "Таймс" пише, че опасенията свързани с прибързаното членство на България и Румъния в ЕС ще доведат до забавяне на приемането на останалите балкански държави в блока. Вестникът посочва, че огромният брой престъпления, извършени от румънци в Италия, са повдигнали отново въпроса за неподготвеността на двете страни за членство в ЕС.

Зза последните 18 месеца румънци са извършили в Италия 76 убийства, повече от 300 изнасилвания и 2 хиляди кражби. Почти 400 румънци са били обвинени в отвличане, свързано предимно с проституция, а 6 хиляди за притежаване на откраднати предмети, пише вестникът, цитиран от Kafene.net.

Загрижеността, че България и Румъния са били допуснати в ЕС твърде прибързано, означава, че повечето балкански страни ще трябва да чакат поне десет години преди да се присъединят, както са казали представители на Брюксел. Докладът на ЕС за напредъка на страните-кандидатки за членство ще обрисува мрачна картина на политическа и правна корупция. Проектът трябва да бъде публикуван във вторник, като покрива три страни - Хърватия, Турция и Македония, както и потенциалните кандидати - Албания, Босна, Черна гора, Сърбия и нейната област Косово.

Споделяне

Още от Европа