България и Румъния не са готови за "Шенген"

България и Румъния не са готови за "Шенген"

Според Франция България и Румъния все още не са готови да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно движение, съобщи Франс прес.

Новият френски министър по европейските въпроси Лоран Вокиез заяви, че "вратата не е затворена за Румъния и България, но че е необходимо да бъдат покрити прости критерии".

Франция вече обяви, че не са налице необходимите условия, гарантиращи целостта и сигурността на Шенгенското пространство, за присъединяване на България и Румъния през март и предпочита да се изчака до лятото на 2011 година. Тази позиция бе приета и от Холандия, а резерви към присъединяването на България имат още Германия, Дания и Финландия.

"Ние не слагаме прът в колелото, което би довело до отслабване на нашите граници и на капацитета на Европа да управлява и контролира имигрантските потоци", заяви Вокиез.

"Първият прост критерий е, че трябва да бъдем сигурни за нашите граници", каза лаконично френският министър по европейските въпроси. Той припомни, че Румъния "не признава границата с Молдова".

"Ние признаваме границата с Молдова: следователно това е проблем, който е пречка за момента за това Румъния и България да могат да влязат в Шенгенското пространство. Ако ние им поверим нашите граници, е легитимно да можем да получим всички гаранции, че нашите граници са добре пазени с митничари, които са в състояние да проявят цялата бдителност, която ние сме в правото си да очакваме. Днес това не е така... За момента работата не е задоволителна", заяви Вокиез, който отбеляза и проблемите с корупцията в двете страни.

Българските власти твърдят, че до края на годината ще изпълнят техническите условия за членство в Шенген.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?