България и Румъния под евронаблюдение и догодина

България и Румъния под евронаблюдение и догодина

Европейската комисия няма да препоръча налагане на предпазни клаузи за България и Румъния, но ще продължи наблюдението върху двете страни поне до средата на 2008 година. Това са основните изводи от докладите на Брюксел от мониторинга на двете новоприсъединили си държави към ЕС, цитирани от електронното издание “EUexpands”. Документът на ЕК вече е готов и ще бъде оповестен официално на 27 юни.

В него се отбелязва, че нито една от двете страни не си е свършила напълно работата по отправените по-рано от комисията “забележки”, свързани основно с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Брюксел избра да не наказва България и Румъния с предпазни клаузи, въпреки че договорите за тяхното присъединяване дават такава възможност, коментира “EUexpands”. В замяна на това бе решено натискът върху двете чрез процедура по наблюдение да продължи.

Докладът на ЕК отбелязва, че България трябва да продължи по пътя на реформите и че “няма да бъде подходящо да активират предпазните съображения от Договора за присъединяване“. Представянето на страната се оценява като по-малко “впечатляващо” като се казва, че предпазната клауза може да бъде избегната, ако продължи да полага усилия с необходимото “усърдие”.

Експертите от Еврокомисията споменават, че ще актуализират този свой доклад в началото на 2008 г., в подробен анализ за напредъка може да бъде публикуван до средата на 2008 г. Двете страни ще имат срок до края на март 2008 година да предоставят своите собствени анализи.

“Без самодоволство”

"Няма място за самодоволство в продължаването на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност", пише в докладите, цитирани от Портал “Европа”.

В румънския вариант на текста предупреждението е само за борбата срещу корупцията, а в доклада за България това се казва и за организираната престъпност, и за съдебната реформа. Върху тези проблеми пада основният акцент на доклада.

Отчетлива критика се забелязва към тройната коалиция у нас. Брюксел споменава, че трябва дългосрочен политически ангажимент за провеждане на реформите, за които е необходимо много време. Експертите отчитат, че властите са показали, че имат добри намерения във всички области, но всичко това е останало само на думи.

Според текста България продължава да отбелязва напредък в проблемните области, но не е имало достатъчно време за демонстриране на убедителни резултати в ключовите сфери. Страната не е провела “необратим напредък” в трите най-проблемни области. Споменава се още, че София рискува да не бъде в състояние да прилага коректно европейското законодателство.

Съдебна власт

В доклада се казва, че като цяло България е постигнала “известен напредък” за осигуряване на  прозрачност на съдебния процес. Въпреки това експертите посочват, че няма как да се отчете действието на ключови реформи, тъй като те не са стартирали. Сред тях са новите съдебен Инспекторат, Законът за съдебната власт (ЗСВ) и Гражданско-процесуалният кодекс. ЗСВ дори не е бил представен на експертите.

Ясно насочена критика има към прокуратурата, която е въвела принципа за случайно разпределение на делата само в три свои подразделения.

Корупция

Според Брюксел напредъкът на действията срещу "високата" корупция е все още недостатъчен. Има съмнение дали антикорупционните комисии в Народното събрание, Министерски съвет и Висшия съдебен съвет работят координирано.

„Oстава неясно кой поема крайната оперативна отговорност за резултатите от борбата срещу престъпността, към кого следва да се отправят въпросите относно борбата срещу престъпността - към премиера, към вътрешния министър, към главния прокурор, към председателя на някоя от агенциите или към някого другиго”, пише дословно в доклада на ЕК.

В програма за действие за борба с корупцията също липсва достатъчно информация кой носи точната отговорност. Експертите съобщават, че има малко доказателства, че обвинените във висока корупция са подлагани на активно и систематично съдопроизводство.

Според Брюксел има значителен напредък в борбата срещу корупцията по границите и в местните власти, но се добавя, че няма предоставени данни за разследвания за корупция на местно ниво.

Организирана престъпност

В тази област според Европейската комисия няма голям напредък. Експертите отчитат, че българските власти не са предоставили достоверна статистика.

“Показните убийства остават голяма тревога, в частност последните убийства на местни политици от януари насам. Досега няма разследване и обвинения по тези случаи”, се казва докладът. Индиректно се отбелязва, че действията на прокуратурата по мегаскандала “Александров - Овчаров” ще бъдат “ключов тест” за наказване на свързаните с високата корупция и организираната престъпност.

Препоръчва се българските власти да създадат достоверни механизми за измерване на напредъка и да започнат "отворен диалог" с българските граждани, осигурявайки прозрачност по отношение на реформите.

Мисия решава дали да се намалят парите за земеделие

В доклада се отбелязва още, че окончателното решение дали да се намалят евросубсидиите за фермерите ще се вземе след като приключи започналата в понеделник петдневна мисия. Тя трябва установи дали разплащателната агенция функционира добре и дали може да се акредитира. Ако се установи, че фонд "Земеделие" не е подготвен да борави с парите, които ще дойдат от еврофондовете за развитие на селските региони и под формата на директни плащания за обработване на ниви, средствата ще бъдат намалени с 25 процента

По отношение на здравето на животните и безопасност на храните в доклада пише, че през септември тази година ще има ново разглеждане на наложените преходни ограничения за болестите по свинете, пише в доклада.

Трудно според доклада на ЕК е и да се оценят подобренията по отношение на прането на пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България