След години приказване за връзките Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш

България и Румъния подписаха меморандум за двата нови моста над Дунав

България и Румъния подписаха меморандум за двата нови моста над Дунав

Меморандум за разбирателство за извършване на проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав, по които работата трябва да почне в най-кратки срокове, подписаха във вторник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Николина Ангелкова и заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Ливиу Драгнеа в Букурещ.

Това става сред години на обяснения и разговори на различни нива за необходимостта от още два нови моста над Дунав след Русе-Гюргево и Видин-Калафат. За съоръжението между Николоп и Турну Мъгуреле започна да се говори още през 2001 г., а за връзката Силистра-Кълъраш – преди около седем години. Междувременно в дневния ред на двете държави беше лансиран и пети мост над Дунав – при Оряхово и Бекет, но засега той остава извън намеренията на София и Букурещ.

До края на следващата седмица ще бъде определен съставът на смесената българо-румънска работна група, която трябва да започне работа по подготовката на двата проекта за мостовете Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш, съобщиха от българското транспортно министерство. "Основна задача на работната група е да определи конкретни стъпки и срокове за подготовка на проектите – от първата фаза до индикативна дата за започване на строителни дейности“, каза министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра си.

Тя отново посочи като аргумент за реализацията на двете съоръжения подобряването на транспортните връзки между Северна България и Южна Румъния и привличането на инвестиции в региона. Вицепремиерът Ливиу Драгнеа допълни, че тези инфраструктурни обекти ще дадат повече възможности за бизнес и предприемачество.

"Имаме подкрепата на местната власт от българска и румънска страна, а присъствието на премиера Виктор Понта на днешната церемония е ясен знак за задълбочаване на сътрудничеството между България и Румъния, не само за реализацията на тези мостове, но и за всички останали проекти, по които работим съвместно“, допълни българският министър.

Предварителната подготовка включва предпроектните проучвания, доклад за оценка за въздействие върху околната среда на двете съоръжения, както и анализ на потенциалните ползи от изграждането на всяко от тях.

Предвижда се финансирането на тези дейности да се осигури от програмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) – България-Румъния, 2014-2020 г. След финализиране на подготовката ще бъдат търсени източници на финансиране за същинското строителство, но на този етап е най-вероятно обектите да се реализират чрез публично-частно партньорство, посочиха от транспортното министерство.

В рамките на еднодневното си посещение Ангелкова се е срещнала и с Йоан Рус, министър на транспорта на Румъния. Двамата се обединили около мнението, че двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество и координация при подготовката на инфраструктурни транспортни проекти по Механизма за свързана Европа (Connecting Europe Facility).

По-късно министър Ангелкова е обсъдила с румънския министър по еврофондовете Еуджен Теодорович сътрудничеството при подготовката и реализацията на проекти с европейско финансиране на територията на двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?