България и Румъния пред санкции заради забавени реформи

България и Румъния пред санкции заради забавени реформи

Европейската комисия заплаши България и Румъния с налагането на санкции заради бавното темпо на провежданите от тях реформи, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Двете страни са изправени пред налагането на предпазни клаузи заради борбата с корупцията, липсата на независимо правосъдие и действащи институции, сигурността на храните и отглеждането на домашни животни.

Ако страните членки на ЕС вземат решение за налагане на санкции, най-вероятно България и Румъния ще бъдат лишени от селскостопанските субсидии и ще им бъдат наложени предпазни клауза по глава 24 “Правосъдие и вътрешни работи”.

Като успех Румъния е представила пред Брюксел ареста на 200 души от септември миналата година по обвинения в корупция. Въпреки това има голямо забавяне в съда по делата за корупция, съобщава електронното издание EUexpands.

България от своя страна отчете около 300 присъди за корупция и 140 решаването на дела  срещу организираната престъпност. Според изданието страната обаче изпитва трудности в справянето с контрабандата и мрежите за трафик на наркотици. Румъния от своя страна не успя да приеме закона, с който да се създаде Национална агенция за интегритет, въпреки че бе поела ангажимент за това.

ЕК ще изпрати през април експерти в двете държави, които да направят оценка на постигнатото. Докладът на Брюксел ще бъде представен през юни, а решенията за налагане на евентуални санкции трябва да се вземат през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?