България и Румъния с общи проверки на корабите по река Дунав

България и Румъния с общи проверки на корабите по река Дунав

България и Румъния ще имат общ режим за проверка на корабите по река Дунав. Това стана ясно след подписването в Русе на споразумение за условията и реда за извършване на съвместни проверки на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българо-румънския участък на реката.

Подписите под документа поставиха директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров и генералният директор на Румънската морска администрация Михай Андрей.

Документът е резултат от изпълнението на дейности по европейски проект, чиято цел е да се повиши нивото на координация между морските администрации на двете страни.

Сега предстои да се разпишат специфични правила за корабоплаването в общия участък на реката, както и методика за оценка на риска при речния надзор.

Като краен резултат българската и румънската морска администрация ще разполагат със софтуер за електронна база данни за извършване на проверки на плавателните съдове в общия участък по Дунав.

С подписването на споразумението между България и Румъния се изпълняват европейски изисквания.

Европроектът, по който се разработват правилата и софтуерът за общи проверки се финасира от програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V Румъния-България 2014-2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес