България и Румъния ще се оценяват поотделно наесен

България и Румъния ще се оценяват поотделно наесен

Румъния и България ще бъдат разглеждани поотделно в зависимост от етапа на подготовката им за членство в ЕС, а датата на членството ще бъде определена според напредъка и собствените заслуги на двете страни, заяви в сряда в Букурещ председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, цитиран от Медиафакс.

Барозу и еврокомисарят по разширяването Оли Рен пристигнаха късно предишната вечер в Букурещ, няколко часа след като ЕК оповести, че отлага за октомври препоръката за датата на бъдещото членство на Румъния и България, която ще зависи от напредъка, постигнат от двете страни. По-късно в сряда двамата ще заминат за София, където ще обядват с българския премиер Сергей Станишев и министри от кабинета.

Бихме искали присъединяването на двете страни да стане едновременно, но всеки случай е индивидуален, посочи Барозу. Той поздрави Румъния за постигнатия напредък, като насърчи Букурещ да направи последно усилие, за да може да се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 година, предаде АФП.

Дойдохме в Румъния, за да поздравим румънците за техния ясен и отчетлив напредък и за да предадем послание на насърчение и доверие, заяви Барозу на съвместна пресконференция с румънския премиер Калин Попеску Търичану. Докажете, че сте способни да направите допълнително усилие, дори за това да се наложи да съкратите ваканцията си. Наше задължение е да се уверим, че Румъния е напълно готова за членство в ЕС, подчерта председателят на ЕК.

През следващите дни в Румъния ще дойдат няколко екипа европейски експерти, за да ни помогнат да наваксаме изоставането, допълни румънският премиер.

Търичану отбеляза още, че е много вероятно докладът на Европейската комисия да не посочва сигурна дата за членството на Румъния и заради проблемите на България, предаде Ромпрес. Румънският премиер допълни, че не би искал да прави допълнителни коментари поради "политически и дипломатически съображения". Той обаче изтъкна, че от доклада на Европейската комисия се вижда ясно, че Румъния има по-добри позиции. Румъния трябва да консолидира постигнатия вече напредък, докато в случая на нашите съседи се говори за необходимостта да се постигнат резултати, посочи Търичану.

Той припомни, че Румъния не е искала да бъде отделяна от България в процеса на евроинтеграция.

ЕК не остави съмнение, че би се радвала България и Румъния да станат 27-ата и 28-та страна членка на ЕС, пише в коментар за вчерашния доклад на ЕК за напредъка на София и Букурещ немската агенция ДПА. Светът на ЕС обаче се промени след последното разширяване през 2004 г. и то не само заради провала на Договора за европейска конституция. Гражданите в много страни членки са критично настроени към разширяването на ЕС, който вече преговаря с Турция и Хърватия за следващото присъединяване.

Усилията на еврокомисаря по разширяването да избегне отлагане на разширяването за 2008 г. , което би облекчило  натиска за реформи, не останаха незабелязани, пише ДПА. "Рен не бе виновен за това, че националните правителства посочиха дата за членство на България и Румъния в ЕС в присъединителния договор, при положение че бе ясно, че условията за членство не могат да бъдат изпълнени", заяви бившият председател на Европейския парламент Клаус Хенш.

Сега в ЕС се говори за "присъединяване от втора категория". След присъединяването на България и Румъния двете страни ще бъдат контролирани дали прилагат европейското законодателство.

Над тях виси и дамоклевият меч на предпазните клаузи, някои от които могат да са валидни още при влизането им в ЕС. Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу вижда нещата така: "ЕС трябва да изпълнява задълженията си, но правилата в клуба трябва да се спазват".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от България