България и Румъния си оспорват лидерството по бедност в Европа

България и Румъния си оспорват първото място по бедност в Евросъюза, показват публикувани в сряда данни на Евростат за 2012 г., цитирани от БНР. Според тях страната ни, която е лидер в тази непрестижна класация, откакто се присъедини към Европейския съюз, остава последна по брутен вътрешен продукт на глава от населението. У нас той е едва 47 на сто от средния за 27-те и близо 6 пъти по-нисък от този на страната с най-добри показатели - Люксембург. Румъния е непосредствено преди България с 2 процента разлика.

 

От Евростат обаче обясняват, че не брутният вътрешен продукт на глава от населението, а публикуваният също в сряда индекс на реалното индивидуално потребление дава най-точни данни за благосъстоянието на дадена държава. Този индекс поставя най-долу в класацията Румъния, България е с 1 процент пред нея.

 

С традиционно най-висок стандарт, освен Люксембург, са Австрия, Холандия, Великобритания, Германия и скандинавските страни. На другия полюс малко преди България и Румъния се подреждат Литва, Латвия, Естония, Полша и Унгария.

 

Прави впечатление, че Чехия, Словакия и Словения вече изпреварват финансово затруднени стари страни-членки като Гърция и Португалия по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?