България и Румъния слагат по 4 подписа

Договорът за присъединяването на България към ЕС ще бъде подписан в Ноймюнстерското абатство в Люксембург - столицата на 450 хилядното Велико херцогство, което в момента председателства Съюза. Предвижда се присъединителният договор да бъде подписан в 18.00 българско време от президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски, външния министър Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Мегелна Кунева. Румънският договор също ще бъде подписан от четири души, начело с президента Траян Бъсеску.

На церемонията ще присъстват още херцогът и херцогинята на Люксембург Анри и Мария, премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, ръководителите на Европейския парламент Жозеп Борел и на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, представителите на всички страни членки на ЕС.

След подписването се очакват изявленията на премиера Симеон Сакскобургготски, следван от президента на Румъния Траян Бъсеску. След общата семейна снимка е предвидена пресконференция на премиерите на Люксембург, България и Румъния.

В замъка ще бъдат певиците от “Мистерията на българските гласове”, които ще изпълнят Бетовеновата “Ода на радостта”, обявена за химн на Обединена Европа.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?