България и Румъния смятат да предлагат общи турове по изби и крепости край Дунав

Общи туристически продукти като обиколки на крепости, културно-исторически обекти и изби край двата бряга на река Дунав ще разработват България и Румъния. За това са се разбрали зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и румънския министър на туризма, малките и средни предприятия и бизнес средата Мария Грапини в Букурещ.

Двамата са обсъдили съвместната работа по Дунавската стратегия, която ще даде възможност за развитие на туризма, културния обмен и икономиката с цяла Централна Европа, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката в петък.

Министър Грапини е проявила интерес към българската туристическа стратегия и е очертала огромния потенциал на двете страни за развитието на рехабилитационния, СПА и уелнес туризъм.

За целта бъдеща съвместна работна група ще изработи критерии, по които здравните каси, пенсионните фондове и застрахователните дружества ще могат да се ориентират кои туристически обекти – хотели и санаториуми, отговарят на изискванията за СПА и уелнес процедурите.

По време на срещата е обсъдено и организирането на двустранен инвестиционен форум в областта на туризма и съпътстващите го индустрии. По този повод ще бъде подготвен списък с инвестиционни намерения и проекти, по които да могат да бъдат привличани инвеститори от трети страни, допълва икономическото ведомство.

Освен това румънската страна е поискала да изучи българския опит в категоризацията на туристическите обекти и местата за хранене.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?