България и Румъния в преговори за общи проекти по плана "Юнкер"

България и Румъния в преговори за общи проекти по плана "Юнкер"

България и Румъния започват диалог по общи проекти за инвестиционния план на Европейската комисия, известен като плана "Юнкер". За това са се разбрали вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева и премиерът на Румъния Виктор Понта, съобщи правителствената информационна служба.

Вицепремиерът Кунева, която е на двудневно работно посещение в Румъния, е имала среща с Понта извън предвидената програма по негово желание. Румънският премиер е предал пожелание за успех на новото българско правителство и отправил покана за провеждането на междуправителствено заседание в Букурещ възможно най-скоро.

Двамата констатираха, че България и Румъния имат подчертано общи интереси в рамките на Европейския съюз, които трябва да се изпълнят със съдържание и конкретика. "Двете страни са по-силни в рамките на общността, когато работят в режим на засилено партньорство", е посочила Кунева.

На срещата е била обсъдена и европейската политика на сигурност. България и Румъния могат да допринесат за сигурността на Европа и са готови да изпълнят всички условия за това, включително и през Шенген, е позицията на двете страни.

Постигнато е съгласие за сформирането на междуправителствена работна група, която да подготви в кратък срок конкретни предложения за общи проекти в сферите на енергетиката и инфраструктурата по плана за инвестиции "Юнкер". Целта е предложенията да са готови за разглеждане на междуправителственото заседание. Беше коментиран и въпросът за създаването на общ инвестиционен механизъм за тези проекти, като и възможността двете държави да направят обща вноска в Европейския структурен инвестиционен фонд, който предстои да бъде създаден по плана "Юнкер".

Споделяне

Още от България