България и Румъния в Шенген - приоритет за унгарското председателство на ЕС

България и Румъния в Шенген - приоритет за унгарското председателство на ЕС

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона е сред водещите приоритети на предстоящото унгарско ротационно председателство на ЕС. Позовавайки се на унгарски правителствени това пише във вторник европейското издание Юрактив, цитирано от БТА. Друг основен приоритети на първото унгарско председателство, което започва на 1 януари, щяло да бъде присъединяването на Хърватия към ЕС.

Официалното представяне на приоритетите от страна на Унгария предстои в сряда.

Юрактив припомня, че като краен срок за присъединяването на София и Букурещ към Шенген бе посочен март 2011 г.. Но то може да бъде отложено, пише изданието, като сред причините за това сочи скептицизма на някои западноевропейски страни, свързан с неотдавнашните проблеми с ромите, чиито най-големи общности в ЕС са именно в Румъния и България. Изданието отбелязва, че този скептицизъм се наблюдава най-вече у Франция.

Според неназовани от Юрактив унгарски представители обаче двете балкански страни са изпълнили техническите условия за присъединяване към Шенгенската зона. Будапеща смятала, че кризата с ромите от това лято трябва да бъде разглеждана отделно от въпроса за разширяването на Шенген.

Франция, Италия  и други членове на Шенген обаче насочват вниманието върху потоци на мигранти в рамките на ЕС и се опитват да се възползват колкото се може повече от ограниченията върху свободното движение, предвидени от настоящите европейски правила, пише Юрактив.

От своя страна Унгария е особено заинтересована от въпроса за ромите, които са между 2 и 5 процента от нейното население. Тази загриженост ще накара Будапеща да работи и за приемането на европейска политика за подобряване на социалните условия и интеграцията на ромите, като за целта европейските средства предвидени вече в тази насока, ще бъдат използвани по-добре, пише по-нататък европейското издание.

Унгария освен това имала очевиден интерес да стане факт присъединяването на Хърватия към ЕС, тъй като споделя голяма граница с тази страна и ще извлече значителни ползи от еврочленството ѝ.

Хърватия затвори повечето от 35-те преговорни глави. Унгария пък е установила интензивни контакти с Холандия, която е традиционно скептична към разширяването на съюза към бившите югославски републики. Будапеща се надява, че всички преговорни глави ще бъдат затворени до края на унгарското председателство в средата на 2011 г. и до юни Европейският съвет би трябвало да реши кога Загреб може да влезе в съюза. Вероятно това ще бъде през 2013 г., отбелязва Юрактив.

Унгария искала да се постигне напредък и по въпроса за еврочленството на Черна гора, както и на Македония. Първата страна ще получи статут на кандидат за членство в началото на 2011 година. В случая с втората, заради полемиката с Гърция относно името ѝ, официалното започване на преговорите за еврочленство се бави.

Но като цяло унгарското председателство на ЕС ще покаже на Брюксел уменията на Будапеща да постига консенсус по различни въпроси, обобщава европейското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?