България и Румъния запазват резервите си за споразумението ЕС-Канада заради визите

България и Румъния запазват резервите си за споразумението ЕС-Канада заради визите

България и Румъния засега запазват резервите си за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада. Това съобщи представител на словашкото председателство на Съвета на ЕС, цитиран във вторник от БТА.

Австрия, Словения и Германия са оттеглили възраженията си. Засега България и Румъния запазват резервите си в очакване постигнатата договореност на най-високо държавно равнище за отпадането на канадските визи за техните граждани да се официализира (да бъде включена в писмен документ).

Белгийското правителство е изразило днес готовността си да подпише споразумението, веднага щом бъдат оттеглени възраженията на властите в провинция Валония. Белгийската страна е изразила очакването напредък да бъде постигнат до края на седмицата, тъй като Европейската комисия е предприела необходимите стъпки в отговор на притесненията на властите във Валония.

Добрата новина е, че макар и не със спринт, приближаваме целта, няма да бъде маратон, коментира представителят на председателството. Всички, освен една държава, подкрепят споразумението, консултациите с Белгия продължават, добави той. Вярвам, че ще постигнем очаквания резултат навреме, посочи представителят.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че се работи денонощно за сключването на споразумението, включително с държавите, които засега са несъгласни. Канадската страна проявява търпение, допълни еврокомисарят.

Споделяне

Още от Европа