България и Русия разширяват сътрудничеството си в строителния сектор

България и Русия разширяват сътрудничеството си в строителния сектор

България и Русия ще разширят сътрудничеството си в строителния сектор. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Той се срещна с руския си колега Дмитрий Волков, заместник-министър на строителството и жилищно-комуналните услуги.

Двамата разговаряха на заседание на българо-руската работна група по строителство във Варна. Групата, чийто съпредседател от българска страна е инженер Йовев, заседава в рамките на провеждащата се 17-та сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

На заседанието представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България представиха възможностите за разширяване на сътрудничеството с Русия в областта на строителството и постигането на стабилна и регулярна комуникация в сферата.

"В областта на строителството перспективите между България и Руската Федерация са големи. Българските компании имат значителен опит в реализирането на инфраструктурни обекти и разполагат със значителен капацитет и потенциал, самостоятелно или в партньорство, за участие в реализирането на инфраструктурни проекти в Русия", каза Йовев.

Той се надява в бъдеще страните ни да си съдействат за обмяна на информация относно инвестиционните намерения и планове за строителство, изграждане на обекти и предстоящи търгове, както в България, така и в Русия.

Като перспектива за разширяване на ползотворното партньорство между двете страни той очерта възможностите за участие на руски инвеститори в изграждането и модернизирането на инфраструктурни проекти в България по модела на публично-частното партньорство.

"Страната ни има набор от стратегически инфраструктурни обекти, за които има политическа воля да бъдат реализирани чрез публично-частни партньорства", каза българският заместник-министър на регионалното развитие.

Той допълни, че към реализацията им има инвеститорски интерес и това е логично заради доброто геостратегическо положение на България, гарантиращо възвращаемост на инвестициите.

Важна стъпка по пътя на разширяване на сътрудничеството между България и Русия е и възможността за обмяна на информация за новите технологии, продукти и материали в строителството.

"Технологичният напредък е ключът за високата конкурентоспособност в сектора, като този процес може да върви паралелно с обмяната на специалисти, включително с обучението на кадри", каза още Йовев.

"Взаимоотношенията между България и Русия в областта на строителството, както и във всички сектори, имат голям потенциал", каза Дмитрий Волков. Той посочи, че в момента в руската страна има дефицит на строителни фирми и строителни работници.

"Като обединим усилията си с Министерството на регионалното развитие и благоустройството съм убеден, че можем да постигнем успех", допълни руският заместник-министър.

Сред основните възможности за разширяване на сътрудничеството бяха обсъдени още обмяната на информация за националните изисквания към стандартите в областта на строителството и строителните продукти, както и споделянето на опит по въпросите, свързани с енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради и управлението на сградите в режим на етажна собственост.

На заседанието беше приет текст, който да залегне в протокола от сесията на Междуправителствената комисия. В него българската страна в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството потвърждава възможностите за разширяване на партньорството в сферата на строителството и обмяната на информация.

Страните се договориха, че консултации по въпросите на сътрудничеството в тази област биха могли да се провеждат и в периода между сесиите на Комисията.

Споделяне

Още от Бизнес