България и Русия ще предлагат общи круизи в Черно море

По-малко руснаци са посетили България за първите девет месеца на годината спрямо 2016 г.

Сафонов и Ангелкова

Възможността за създаване на oбщи тypиcтичecĸи ĸpyизни мapшpyти в Чepнo мope са обсъдили министърът на туризма Николина Ангелкова и Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия в Москва. Това съобщи българското ресорно ведомство в понеделник.

Сафонов е благодарил за "успешния летен сезон". "Отчетохме изключително добър сезон. От януари до септември страната ни бе посетена от над 530 хил. руски туристи",  е отбелязала министър Ангелкова.

Броят на руските граждани, посетили страната ни през първите девет месеца на годината, намалява с над 25 хиляди на годишна база, показват данните на НСИ. За периода от януари до септември страната ни е посетена от 539 709 руснаци, докато година по-рано техният брой е бил 589 844. Това е общият брой руски граждани посетили България със служебна цел, почивка и екскурзия и други цели.

Русия е един от стратегическите туристически пазари за България. Отношенията се развиват много успешно, съвместната ни работа бележи положителни резултати, е заявила министър Ангелкова пред Сафонов. Тя е допълнила, че предстои да се подпише програма за сътрудничество за периода 2018 - 2020 година.

На изложението "Интурмаркет", което ще се проведе през март 2018 г. в Москва, ще бъде организирана кръгла маса с основен фокус върху различните видове туризъм в България. Пред руската публика ще бъдат представени възможностите за СПА и балнеотуризъм, кулинарен, винен, детски и другите възможности за отдих в България.

Министър Ангелкова и ръководителят на руския туризъм Сафонов са обсъдили и възможността за организиране на кръгла маса, на която да бъде представен потенциалът за обмен на опит между двете страни в сферата на образованието.

Двамата са се обединили около идеята, че трябва се утвърди и развие практиката за обмен на студенти между Русия и България с цел да се повиши качеството на образованието им.

Николина Ангелкова и изпълнителният директор на Уралската асоциация по туризъм  Михаил Малцев пък са подписали меморандум за сътрудничество в сферата на туризма, гостоприемството и инвестициите в отрасъла.

Министерството и асоциацията ще си партнират ефективно в подготовката на събития в сектора и ще поддържат взаимен обмен на статистически, рекламни и други промоционални материали.

Уралската асоциация по туризъм е една от водещите организации в туризма на Русия. Създадена е през 1996 г. в Екатеринбург и е сред най-активните партньори на Министерството на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?