България и Русия ще пренасочват товари към ферибота Варна – Кавказ

България и Русия са се договорили да направят всичко възможно да пренасочат част от тежкотоварните камиони между двете страни към ферибота Варна – Кавказ. Това съобщиха от ведомството на транспортния министър Ивайло Московски, който е на посещение в Москва при руския му колега Игор Левитин.

“Предстоящото включване на български кораб по линията ще допринесе за увеличаване на превозените товари, включително и на автомобили“, каза по време на срещата министър Ивайло Московски.

За превозвач от българска страна е назначено дружеството "Варнафери" ООД, които е на Параходство БМФ и Параходство БРП. Компанията преустройва ро-ро кораб във ферибот, който ще се казва “Варна”. Очаква се операторът да започне да работи от края на септември т.г.

Сега по линията Варна – Кавказ плават руските фериботи "Авангард" и "Славянин". През 2011 г. те са превозили почти 50 хил. тона товари (по двете направления). Основните стоки, идващи от Кавказ, са газ, торове, стъкло и др., а от Варна се товарят предимно дървени плоскости, строителни материали, козметика и др. В близкото минало с фериботната линия бяха превозени и мотрисите за столичното метро. В сравнение с линията Варна-Иличовск връзката Варна-Кавказ скъсява разстоянието между България и Русия с близо 800 км, което е значително предимство за бизнеса.

Пренасочването на камиони към ферибота ще е и частично решение на хронично недостигащите разрешителни за превоз на товари до Русия.

Миналата година договорените 10 хиляди еднократни разрешителни бяха изчерпани още през лятото и руската страна отпусна допълнителни 2200 разрешителни, които също не достигнаха. Това създаде сериозни затруднения при обслужването на стокообмена между България и Русия и доведе до загуби за редица български производители и превозвачи.

“Предприемаме решителни действия още в началото на годината, за да не се достига до подобна ситуация и за това въведохме нова, по-строга система за разпределение на разрешителните“, каза министър Московски по време на срещата с Левитин.

Двамата министри обсъдиха и възможността за увеличение на годишната квота от универсални разрешителни за превоз на товари за 2012 г. Българо-руска работна комисия на експертно ниво ще разгледа детайлно възможностите за увеличение на квотата.

По време на разговорите беше обсъден въпросът за руските визи. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков информира руската страна за договореностите, които България е постигнала във връзка с шенгенското споразумение. Страната ни успя да издейства сериозно облекчение за руските граждани, които могат да пътуват до България без визи, ако разполагат с шенгенска. Руската страна изрази задоволство от позицията на България, тъй като това ще облекчи значително престоя на руски граждани в страната ни. Очакванията са това да доведе до сериозен ръст на туристи.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?