България и Русия си оставиха вратички за “Южен поток“

Оставени са вратички за включване на българска мрежа в газопровода “Южен поток“, но в същото време е допусната опция и за оттегляне на страната ни от проекта, стана ясно в сряда. Ден по-рано в Москва бе постигнато принципното споразумение между “Газпром“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ), което след одобрение на бордовете на компаниите ще бъде подписано до две седмици.

За договореността бе съобщено, че е постигната след като Русия отстъпила от претенциите към участък от нашата транзитна мрежа и ще се строи изцяло нова тръба с 50:50 руска и българска собственост, както това е предвидено в политическата договорка между двете страни от януари 2008 г.

Споразумението бе определено от премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов като защита на националните интереси. Изглеждаше, че е постигнат ефект от повишения тон на президента Георги Първанов, който по време на срещата на върха по европейските енергийни въпроси в София предупреди “Газпром“ да се съобразява със суверенитета на България.

В съобщение от сряда на БЕХ, който води преговорите по проекта, се казва обаче, че в рамките на предстоящото прединвестиционно проучване на проекта “би могло да бъде разгледана и опция, при която една от възможните изходни точки на газопровода за целите на транзитния пренос да бъде точка на свързване със съществуващата на територията на страната транзитна система“.

Подобна възможност ще бъде разглеждана само и единствено, ако не води до негативен ефект за страните по съществуващия транзитен договор, и тя категорично изключва прехвърляне на собственост или на сходни права върху съществуващата на територията на страната транзитна система, допълват още от БЕХ.

От холдинга обясняват още, че споразумението за сътрудничество не създава задължение за страните да участват в проекта. Всяка страна има правото да вземе самостоятелно окончателно инвестиционно решение, на база на резултатите от прединвестиционното проучване, спазвайки националното си законодателство и с оглед на своите интереси.

Набуко“ приоритетен, ще се осъществи по-бързо

Също в сряда изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева заяви, че ако се сравняват “Южен поток“ и Набуко“, то вторият е с по-голям приоритет за България, тъй като води и до диверсификация на източника. “Искам да отбележа, че това е и проектът, който е значително в по-напреднала фаза, и смятам, че той ще се осъществи по-бързо, коментира тя пред БНР.

От холдинга посочват още, че строежът на българската отсечка на “Южен поток“ ще може да стане едва след взимане на инвестиционно решение от всяка една от страните участнички в проекта.

Досега Русия е сключила принципни споразумения за участие с италианската ЕНИ, с която ще строят подводната част на газопровода в Черно море, с България, Сърбия, Гърция и Унгария. Москва очаква подобни споразумения да се сключат до месец-два и с Австрия и Словения.

Като важно постижение в договореността от вторник и Станишев, и от БЕХ посочват дадените от Русия гаранции за запазване на количествата за транзит и условията за транспортирането на природен газ, разписани в дългосрочния договор за доставка до 2030 г.

Сега постигнатото споразумение е само за периода на подготовката на предпроектното проучване, което се очаква да определи трасето и разходите за изграждането му до края на 2009 г., според първоначалните планове на “Газпром“.

След това евентуално ще се създаде смесената компания между “Газпром“ и “Булгаргаз“, която да реализира тръбата чрез проектно финансиране. Ще се отчете намерението на “Газпром“ или оторизирана от него компания да договорят 100% от капацитета на газопровода на дългосрочна база “транспортирай или плащай” (“ship or pay”), допълват от БЕХ.

“За целите на постигане на синхронизация и координация и предвид многостранния характер на газопровода, съгласно Междуправителственото споразумение, страните могат да предвидят сключването на двустранни и впоследствие - многостранни споразумения между проектните компании, които ще изградят и ще станат собственици и оператори на съответните отсечки от газопроводната система “Южен поток“, пише още в съобщението на Българския енергиен холдинг.

Останахме там, където бяхме преди 15 месеца

"Искам да поздравя премиера Станишев и преговорния екип в енергийния сектор. В крайна сметка – останахме там, където бяхме и преди 15 месеца. Което беше и нашата цел“, коментира пред журналисти в сряда Георги Първанов.

“Запазихме онези договорености при подписването на първия пакет от енергийното споразумение, които позволяват на България да бъде наистина сериозен фактор в транзита и снабдяването с природен газ и в сферата на ядрената енергетика", каза Първанов.

Президентът подчерта, че продължава да смята, че новият дългосрочен договор с "Газпром" трябва да бъде неразделна част от пакета споразумения, които ще се подпишат най-вероятно в средата на май. Според Първанов България трябва да отстои своята позиция за отпадането на посредниците и да извади фактите, като постави въпроса какви са последиците за българските потребители през всички тези години. Според него по този начин с достатъчно аргументи държавата ще постигне своята цел.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?