България и Сърбия подписаха проекта за междусистемната газова връзка

България и Сърбия подписаха проекта за междусистемната газова връзка

Премиерите на България и Сърбия Бойко Борисов и Ивица Дачич подписаха в Брюксел меморандум за разбирателство по проекта за междусистемна газова връзка между Сърбия и България, съобщиха в петък от правителствената пресслужба. Документът е бил парафиран в присъствието на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Строежът на съоръжението на българска територия ще се финансира с 48 млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност". Очаква се изграждането му да тръгне през юли 2014 г. и да бъде въведен в експлоатация до края на 2015 г. най-късно.

"Днешното събитие е знаково, особено когато се случва в присъствието на комисар Йотингер”, посочи на церемонията Борисов. Той благодари на Йотингер и еврокомисаря ппо регионалното развитие Йоханес Хан и на председателя на ЕК Жозе Барозу за техния личен принос за присъединяването на газовите връзки в Европа, посочват от "Дондуков" 1.

"Нашите народи са братски и винаги са се подкрепяли, а с изграждането на магистралите, на жп линиите и на газовите връзки, още повече ще се повиши интеграцията на страните от Западните Балкани”, допълни българският премиер.

“Щастлив съм да видя, че този изключително важен за вас проект е готов да стартира”, каза Гюнтер Йотингер. "Този интерконектор е не само стратегически важен за България и Сърбия, но има своето изключително значение и за изграждането на инфраструктурата, която пък е особено важна за развитието на целия регион”, добави еврокомисарят. По думите му проектът е значим пример за развитието на енергийните пазари и за осигуряването на сигурност на доставките.

"Днес е един от най-хубавите дни по пътя ни към Евросъюза и нашата евроинтеграция”, посочи от своя страна Дачич. "Този проект е с изключителна важност за нашия регион, а развитието на енергетиката е една от основните цели на Сърбия”, подчерта Дачич. По думите му изграждането на интерконектора е още една стъпка за задълбочаване на отношенията между България и Сърбия.

Борисов припомни, че през месец май 2013 г. трябва да е готова газовата връзка с Румъния. Сстраната ни работи много активно за изграждането на връзка и с Турция, допълни той.

"За наше най-голямо съжаление проектът "Набуко” буксува”, коментира българският министър-председател. Той каза, че страната ни има решение за изграждането му и на парламента, и на правителството, а проектът е изведен в национален приоритет.

"Плащаме членския си внос, но за съжаление една по една държавите излизат от този проект”, допълни Борисов.

Според него истинската диверсификация на България за добив на природен газ ще бъдат находищата на газ в акваторията на Черно море, в които в следващите 4-5 години ще приключат проучванията за добив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес