България и Сърбия подписват договор за строеж на газова връзка с европари

Договор за изграждане в европейско финансиране на междусистемна риверсивна връзка между България и Сърбия, по която ще може да се транспортира газ в двете посоки, ще бъде подписан в петък в Брюксел, съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер по време на провеждаща се във вторник в София енергийна конференция за Черноморския регион.

Договорът ще е за 60 млн. евро, които Европейската комисия ще даде по оперативната програма “Регионално развитие“ на България за изграждане на газовата връзка, уточни по-късно пред журналисти зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Това е и стойността на целия проект, предвиждащ свързването на Дупница и Ниш, като още не е ясно как точно ще се оформи пренасочването на средства към Сърбия, която не е член на Европейския съюз.

Контрактът ще бъде парафиран от “Булгартрансгаз“ и “Сърбиягаз“, които ще реализират проекта, но няма да създават съвместно дружество, което да управлява бъдещата връзка, уточни Христова. Всяко дружество ще ръководи експлоатацията на мрежата на територията на страната си, но това ще става в пълна координация между двамата оператори.

Европейската комисия настоява строежът на газовата връзка да приключи до края на 2012 г., но според Христова по-реалният срок е 2013-2014 г.

Освен за този проект за междусистемна връзка Брюксел одобри финансиране от още 55 млн. евро за другите два тръбопровода, които трябва да намалят зависимостта на страната ни от руския газ и които ще свързват мрежата ни с Гърция и Румъния. За връзката с южната ни съседка ЕК отпусна 45 млн. евро от европейския план за възстановяване на икономиката на общността, а със северната – 10 млн. евро. Пълната стойност на проектите е съответно 130-140 млн. евро и 30 млн. евро.

Страната ни обаче трябва да усвои до края на настоящата година отпуснатите средства за предпроектни проучвания, за технологични обследвания на трасето и строителството.

Връзката с Гърция в участъка Комотини-Стара Загора ще е с капацитет 3-5 млрд. куб. м и се осъществява от смесено дружества между “Българския енергиен холдинг“, гръцката ДЕПА и италианската “Едисон“. Гърците ще осигурят достъп на България до терминала за втечнен газ “Ревитуса“, а италианците – до газопровода “Посейдон“. Проектът ще е готов до края на 2013 г.

Връзката с Румъния при Русе-Гюргево ще се изгражда от “Булгартрансгаз“ и румънската “Трансгаз“.

Пред участниците в енергийния форум Йотингер посочи, че 2010 г. ще е важна година за поставяне на жалони и вземане на важни решения в газовия сектор.

Българският премиер Бойко Борисов също подчерта на няколко пъти пред конференцията колко важни за българската енергетиката са “интеколекторните връзки“ (б.ред. - интерконекторни), тъй като се диверсифицират доставките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес