България и Сърбия ще правят интермодален хъб на границата

Христо Алексиев на жп гарата в сръчския Димитровград

За изграждане на интермодален хъб на границата между България и Сърбия са се договорили транспортните министри на двете страни Христо Алексиев и Томислав Момирович на среща в четвъртък на жпе гарата в Димитровград, Сърбия.

Двамата министри поели ангажимент да продължат преговорите за съвместна дейност на общата гранична жп гара, съобщиха от българското транспортно министерство. Според Алексиев основна задача е да се осигури преминаването чрез оптимизиране и модернизиране на техническите процедури за смяна на локомотиви, оптимизиране на разписанията, намаляване на щетите за околната среда, чрез насърчаване на железопътния и интермодалния транспорт.

България и Сърбия ще отправят общо предложение към Европейския съюз за включване на отсечката Драгоман-Ниш към основната Трансевропейска транспортна мрежа, стана ясно по време на разговорите.

"Българската страна положи големи усилия за включването на отсечката от София до Драгоман в основната ТЕН-Т мрежа и днес вече имаме подписани договори за изграждане на пътната и железопътната инфраструктура по това направление", заявил министър Алексиев. Той казал още, че ще инициира среща с европейските партньори и колегите от Сърбия, за да се обсъди разширяване на направлението до Ниш, което е най-прекият път на България до Европа.

Коментиран е и проектът за разширяване на зелените ленти към шестте страни от Западните Балкани, който е важен за България от гледна точка на непрекъснатостта на потока на стоки.

Министър Алексиев посочил, че зелените гранични пунктове на българска територия работят в режим 24/7 за всички видове превозни средства. "Преминаването през тях, включително проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не следва да надвишава 15 минути на вътрешните сухоземни граници", по думите му.

Двете делегации инспектирали и строителните дейности на магистрала "Европа" от София до граничния пункт "Калотина".

Споделяне

Още от Бизнес