България и Сърбия заедно в подкрепа на "Южен поток"

Министрите на външните работи на България и на Сърбия Кристиан Вигенин и Ивица Дачич се обявиха за реализирането на проекта "Южен поток".


Вигенин, който е на официално посещение в сръбската столица, каза ,че "България не разглежда хипотеза, в която "Южен поток" няма да бъде реализиран, защото това е важен проект, свързан с енергийната сигурност не само на страните, през които минава газопроводът, но като цяло и за Югоизточна Европа".

 

"Ние сме в пряк, смятам конструктивен, диалог с ЕК, по условията по реализацията на проекта" каза Вигенин, цитиран от БТА.

 

РИА "Новости" пък цитира изявление на Вигенин, че "България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" след няколко седмици, щом получи съответните разяснения от Еврокомисията".


Ивица Дачич каза от своя страна, че Сърбия ще изгуби много, ако няма "Южен поток".


"Ако някой има забележки по "Южен поток", да каже какво друго предлага", каза Дачич.


По думите му трябва да се реализират договореният проект за газова връзка между Ниш и София, както и инфраструктурни и други проекти. Дачич благодари за българската
помощ при неотдавнашните наводнения в Сърбия.

 

Подписването на договор за приятелство, сътрудничество и добросъседски отношения не е условие за по-нататъшната подкрепа на България за присъединяването на Сърбия към ЕС, посочи министър Кристиан Вигенин в отговор на въпрос.

 

Отношенията между нас и Сърбия са такива, че не е необходимо да се поставят подобен тип условия, добави Вигенин.

 

По думите му договорът е бил предложен за подписване между двете страни, защото смятат, че по този начин ще могат да осъвременят и да дадат нови възможности за развитието на двустранните отношения.

 

Според Дачич всякакви странични проблеми като откриване на гранични пунктове, учебниците за българското малцинство, трябва да се решават бързо и оперативно и да не се позволява да станат политически проблеми, предизвикващи сътресения в двустранните отношения.

 

Българският външен министър отбеляза, че вижда един много позитивен и прагматичен подход по отношение на един от въпросите, които са важни в отношенията на България със съседните страни - в случая по въпроса за учебниците на български език за българските паралелки в гимназиите в Босилеград и Димитровград.

 

Тази тема не бива да се превръща в политически въпрос между двете страни, решенията са по-скоро технически и аз получих уверенията, че ще се опитаме да ги намерим достатъчно рано - за да не се създава политически проблем от тема, която е чисто техническа, каза Вигенин.

Споделяне

Още от България