България и САЩ: Втечнен газ, 5G и падане на визите

Американците ще помагат за независимостта на съда и отчетността на прокурорите (Актуализирана)

Херо Мустафа и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Отбрана, сигурност, енергетика, върховенство на закона, глобални въпроси – тези теми са във фокуса на първия Стратегически диалог между България и САЩ, който стартира на 8 януари в София, където пристигна голяма американска делегация, водена от зам.-помощник държавния секретар за Централна Европа Матю Бойс.

Начело трябваше да е зам.-държавният секретар Дейвид Хейл, който обаче отложи визитата си у нас заради иранските удари по бази на САЩ в Ирак.

Премиерът Бойко Борисов съобщи на срещата, че България ще закупи 20% от газовия терминал в Александруполис, осигуряващ вноса на американски втечнен газ, чрез който страната ни има шанс да намали почти пълната си зависимост от руски газ.

Символично, след първата сесия на Стратегическия диалог със САЩ, Бойко Борисов отпътува за Истанбул, където заедно с президентите на Русия и Турция присъства на откриването на руския газопровод "Турски поток", който ще доставя руски газ в Европа през България, Сърбия и Унгария. Както е известно, САЩ се противопоставят на този проект (както и на "Северен поток-2"), тъй като той засилва руското енергийно влияние в Европа.

Първата сесия на Стратегическия диалог бе открита от Борисов и посланика на САЩ Херо Мустафа със заявка "да не е бюрокрация", а да даде реални резултати, които да бъдат усетени от българските граждани. Херо Мустафа анонсира предстоящи споразумения в енергетиката и 5 G технологията, а Бойко Борисов – американските визите за български граждани да паднат до "година и нещо".

САЩ ще помагат за отчетността на прокурорите и независимостта на съда

Част от дневния ред на разговорите в България е и върховенството на закона. По-късно от Министерския съвет съобщиха, че двете страни "продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния".

Двете правителства ще продължат диалога по "законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни".

Сред ключовите приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност.

"Посредством това ние се стремим към укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система", съобщиха от Министерския съвет. 

Енергийна сигурност без монополисти

"Енергийната сигурност е национална сигурност – общата ни цел е България да стане истински газов разпределител и истински източник на регионална енергийна сигурност. Без монополисти – местни и чуждестранни, работещи на непазарен принцип. Американският опит може да помогне на България да направи наистина динамичен енергиен пазар", подчерта Матю Бойс по време на срещата.

Борисов от своя страна потвърди, че държи на проектите "Балкански поток" (както правителството нарича българското трасе на "Турски поток"-б.р.) и АЕЦ "Белене", които миналата година представи и на Тръмп.

Форумът, който започна в София, има за цел да планира конкретните измерения на стратегическото сътрудничество между България и САЩ, което бе обсъдено по време на срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп миналата година. Очакваше се за сесията у нас да пристигне зам-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но според посланик Мустафа той е останал във Вашингтон заради ситуацията в Ирак.

Ще паднат ли визите?

На пресконференцията Борисов каза, че очаква бързо решение на въпроса с американските визи за български граждани: "През март в България ще дойде помощник държавният секретар по консулските въпроси на САЩ, за да започнем работа по въпроса с визите. Надявам се до година, година и нещо да приключи и тази тема".

България повдига въпроса за отмяната на американските визи при всички срещи на високо ниво, но засега Вашингтон публично не е дал ясни сигнали, че е готов на компромис. САЩ твърдят, че въпросът за визите е технически и те няма да паднат докато не бъде изпълнено изискването отказаните визи да са под 3%. В момента този процент е около 10-11.

"В момента сме под десет процента в отказа на визи, с Канада вече сме в безвизов режим и няма проблем с българските граждани", уточни Борисов.

Посланик Херо Мустафа каза, че при визитата на помощник държания секретар по консулските въпроси ще се обсъдят възможностите за отпадане на визите за българите.

След срещата си с Тръмп в Белия дом миналата година Борисов коментира, че е убеден, че визите ще паднат.

"Следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Те разглеждат България като праволинейна държава, спазваща същите ценности. Убеден съм, че визите ще паднат", каза Борисов тогава.

Сега Борисов допълни, че България очаква подкрепа от САЩ и за "присъединяването ни към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, така да се каже тази организация на белите държави".

България ще закупи 20% от газовия терминал в Александруполис

Борисов съобщи, че България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис, през който страната ни ще може да доставя между 3 и 5 танкера с американски втечнен газ на година.

"Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите", каза премиерът.

България ще поиска от САЩ специални цени за доставка на американски втечнен газ, а не да се минава през посредници, каза още Борисов. Допълни, че миналата година България е купила 400 млн. куб.м. американски втечнен газ - само за януари тази година са 100 млн. Премиерът подчерта, че американският газ в момента е с 10% по-евтин от този, който България купува от Русия.

В края на януари предстои и посещение на енергийния министър за директни преговори с американски компании за по-изгодни за българската икономика и индустрия цени.

САЩ настояват за бързото изграждане на газопровода IGB като алтернатива на руските доставки на газ за България. Той ще свързва българската газопреносна система с гръцката и терминала за втечнен газ в Александруполис.

Ще помогнем на България да разруши газовите монополи както при доставките, така и на вътрешния пазар, изтъкна Матю Бойс. Страната трябва да има наистина либерализиран газов пазар, допълни той.

Борисов: "Балкански поток" не е продължение на "Турски поток"

Борисов коментира, че "България се придържа изцяло към това да защити своя икономически интерес и ключовата си роля на стратегически газов хъб, което означава, че България се връща на газовата карта".

"Балкански поток" не е продължение на "Турски поток", настоя за пореден път Борисов и посочи, че страната ни изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори.

По думите му България не прави нищо на "тъмно".

По отношение на АЕЦ "Белене" премиерът изрази благодарност към американския президент, който е изслушал аргументите му, че в контекста на "Зелената сделка" през близките десет години относно въглищата ще има тежки екотакси и на този фон е важно България отново да развие атомната си енергетика.

Споразумения в 5G технологиите

Херо Мустафа анонсира и конкретни споразумения между двете страни.

"Ще издигнем нашите отношения на по-високо ниво с нови инициативи - ще бъдат оповестени споразумения в енергетиката, отбраната и в 5G технологиите, ще говорим за отмяната на визовия режим", каза дипломатът, но без да конкретизира. Засега не е ясно дали България ще се съобрази с американското настояване да не допуска китайски доставчици в изграждането на 5G мрежата си.

Ще говорим за засилване на икономическото сътрудничество. Доведохме бизнес делегация на високо ниво, която се срещна с министъра на транспорта, по късно този месец от САЩ ще дойде друга делегация, имаме много работа пред себе си, посочи американският посланик.

България и САЩ са заявили "необходимостта от развитие, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона", съобщиха по-късно от правителствената информационна служба.

"Защитата на тези комуникационни мрежи от следващо поколение от пробиви и манипулиране, както и гарантирането на неприкосновеността и личните свободи на гражданите на България и САЩ е от съществено значение, за да се гарантира, че нашите граждани ще имат възможност да се възползват в пълна степен от невероятните икономически възможности, възникващи благодарение на 5G", посочват от Министерския съвет.

"България и САЩ са подчертали важното значение на това да се насърчава участието на пазарите за 5G на изпитани и надеждни доставчици на мрежови устройства и софтуер и доставчици на услуги, като се вземат предвид оценките за рисков профил, както и да се насърчават рамки, които поощряват максимални усилия за защита на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или намеса".

САЩ са в силна конкуренция с Китай за изграждането на следващото поколение 5G технология. 

Не е само бюрокрация

"Този стратегически диалог не е бюрократичен жест, който да е от полза само за САЩ - всичко което вършим днес с нашите български съюзници ще от полза за българския народ, за гордата и чудесна България", посочи Херо Мустафа.

Ние искаме една просперираща България, защото сме убедени, че тя заслужава най-доброто бъдеще, допълни тя.

"Тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-добро за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на нашите разговори", допълни на български език американският посланик.

България ще изтегли двамата си офицери от Ирак

Борисов съобщи, че България ще се съобрази с искането на Ирак всички чужди войски да напуснат страната. В момента там има двама български офицери, които участват в мисията по обучение на иракската армия. В сряда от военното министерство съобщиха, че те вече са предислоцирани на безопасно място.

"Ще съобразим с решението на иракския парламент, но да не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и те стабилизират крехкото положението там след войната", каза премиерът.

По думите му двустранните отношения със САЩ в областта на отбраната са най-ясни и безпроблемни. Той припомни сделката за покупката на самолетите F-16 Block 70, която показва "целите, перспективите, принадлежността на България и истински натовските ѝ отбранителни способности".

По отношение на мигрантската криза той посочи, че в България има нулева миграция и това е постигнато не само с нашите ефективни действия, но и на базата на двустранните ни отношения с Турция.

Съставът на американската делегация

За кръга от теми, които Америка дискутира в София, може да се съди по състава на американската делегация:

Дейвид Костеланчик  – Директор на Службата за Централна и Южна Европа към Държавния департамент;

Скот Париш  – Ръководител на политическата секция към Службата по въпроси, свързани с Русия към Държавния департамент;

Колин Клиъри  – Директор на Бюрото по енергийни ресурси за Европа, Африка и Западното полукълбо към Държавния департамент;

Алтън Буланд  – Директор за европейската политика – Централна и Южна Европа – в кабинета на Секретаря по отбраната към Департамента по отбрана на САЩ

Пол Веки  – Регионален директор за Централна и Източна Европа и Близкия изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори към Департамента по правосъдие.

Стратегическият диалог

Меdiapool публикува  и заключенията от срещите в България, които разпространи Министерският съвет. 

България и САЩ са съюзници, приятели и стратегически партньори, свързани от споделени интерес за свобода, демокрация и икономически възможности, пише в съвместно обобщение на заключенията от Стратегическия диалог между България и Съединените американски щати, разпространено от пресслужбата на кабинета.

Правителствата на България и Съединените американски щати поставиха днес началото на двустранен Стратегически диалог на високо равнище - форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес и за двете държави. Договореност за този диалог беше постигната на 25 ноември 2019 г. по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

Двете страни са обсъдили редица глобални въпроси, включително Иран, Турция и Сирия, Русия, Китай и Западните Балкани. Двете страни също така са имали задълбочени разговори по въпросите на сигурността, енергетиката, върховенството на закона, както и въпроси от двустранния дневен ред като напредъка на България към включване в програмата на САЩ за безвизово пътуване VWP, кандидатурата на страната за членство в ОИСР, перспективите за сключване на Споразумение за социална сигурност, наред с други въпроси.

Както България, така и САЩ искат Западните Балкани да бъдат процъфтяващ и преуспяващ регион, напълно интегриран в евро-атлантическите институции; регион, който откликва и подкрепя нуждите на хората. За това е нужна политическа смелост и визия в цяла Европа. България и САЩ са готови да помагат, защото това е и в наш интерес, се посочва в обобщението. Едни по-силни Западни Балкани означават по-силна Европа и по-силно трансатлантическо партньорство.

Въведение в двустранните въпроси

Обсъдена е била кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и програмата за безвизово пътуване на САЩ. постигнато е било съгласие, че България ще продължи да се приравнява към международните стандарти за икономическа политика, включително стандартите на ОИСР.

"Оставаме ангажирани да работим в двустранен формат и посредством тристранния процес с Европейския съюз, за да помогнем на България да изпълни изискванията за безвизово пътуване. Поздравяваме България за значителната работа, включително в областта на проверка на пасажери и обмена на информация", е записано в обобщението.

В него се изтъква, че за първи път помощник-държавният секретар по консулските въпроси на САЩ ще посети България през март 2020 г., за да продължи дискусиите. Поет е бил ангажимент за съвместна работа, за да се определи кога ще бъде възможно сключването на Споразумение за социална сигурност.

Сътрудничество в областта на отбраната и сигурността

България и САЩ отчитат стратегическата позиция на България в региона и по отношение поддържането на сигурността в Черноморския регион, както и първостепенното значение за тази сигурност на сътрудничеството в двустранен план и в рамките на НАТО, се изтъква още в обобщението. България вече е предприела първи стъпки към увеличаване на своите военни разходи и модернизация на своите Въоръжени сили, а САЩ имат готовност да подкрепят тези текущи усилия за повишаване на взаимната съвместимост и достигане на способностите, заложени в рамките на НАТО.

Във връзка с това България и САЩ са се договорили да разработят Пътна карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната, която ще даде израз на общите приоритети и ще очертае дейности, които ще насочат сътрудничеството в областта на сигурността през следващите десет години.

Тази десетгодишна пътна карта, чиито параметри са били договорени по време на Стратегическия диалог, ще помогне на България в усилията за модернизация, ще допринесе за изграждането на способности за възпиране и отбрана срещу заплахи във всички сфери и ще подобри оперативната съвместимост. Сред основните приоритети са морското сътрудничество в Черно море, изграждането на оперативна съвместимост и устойчивост чрез съвместни обучения и учения, киберсигурността и укрепването на отбранителните институции.

Като възобновяваме своя фокус върху сигурността в Черноморския регион, ние отделяме специално внимание на сътрудничеството в областта на морската ситуационна осведоменост и конкретно усилията на България за създаване на военноморски координационен център във Варна, пише в обобщението.

Както България, така и САЩ съзнават важното значение на сътрудничеството в Черноморския регион с други страни-съюзници и партньори в рамките на НАТО с цел поддържане на нашата колективна сигурност и планират да увеличат своята ангажираност в региона като част от тази пътна карта, се изтъква в още в обобщението.

България и САЩ ще продължат да развиват тази пътна карта в рамките на двустранен работен комитет и очакват да подпишат окончателната пътна карта по-късно през тази година. Двете страни ще се стремят към размяна на първи вариант на 10-годишната пътна карта през април 2020 г.

Сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката

Двете страни ще продължат да задълбочават своето сътрудничество в областта на енергетиката с цел повишаването на енергийната сигурност на България и региона. В продължение на диалога, стартиран през декември 2019 г. с посещението в България на американски експертен екип в областта на ядрената енергетика, ще се работи за постигане на консенсус относно най-добрия път напред за България. Съвместно ще се наблюдава процеса за лицензиране на американско ядрено гориво, за да се гарантира експедитивно постигане на диверсификация на доставките от страна на България.

По отношение на природния газ, България ще продължи да работи в посока изграждане на газовия интерконектор Гърция-България в заложените срокове. САЩ са приветствали наскоро предприетото от страна на България действие за придобиване на 20 процента дял от собствеността и разглеждане на възможността за резервиране на капацитет от плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис.

Интерконекторът и плаващата платформа заедно ще повишат в голяма степен енергийната диверсификация на България, ще придвижат България значително в посока превръщането ѝ в регионален газов център (хъб) и ще спомогнат за съществен и взаимноизгоден ръст в двустранната търговия, се изтъква в обобщението.

Ще продължат разговорите относно либерализацията на българския вътрешен газов пазар, което ще позволи на страната да се възползва богато от превръщането си в регионален център за газова търговия. В продължение на постигнатия напредък по време на декемврийското посещение на ядрения експертен екип, в близко бъдеще САЩ ще изпратят в България нов експертен екип, който да направи оценка и да съдейства на България да развие своята газова инфраструктура, както и да разгледа възможностите за развитие на хидроенергийни и други възобновяеми енергийни източници с цел превръщането на страната в регионален енергиен център (хъб) и насърчаване на енергийната диверсификация на територията на Балканите.

Страните са се договорили да гарантират справедливото и конкурентно начало по отношение ядрената енергетика, което ще гарантира сигурността на доставките и конкурентни цени. В съответствие с правилата на ЕС България ще гарантира експедитивна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Ще се повиши сътрудничеството в обмена на нови технологии, което може да помогне на икономики на двете страни да осъществят преход към по-чисто и по-ефективно енергийно поколение. Посредством споделянето помежду си на експертен и практически опит, както и привличането на американски капитали в България, ще може да бъдат посрещнати предизвикателствата на бъдещето, се изтъква в обобщението.

Двете страни препотвърждават ангажимента за справедливо отношение към инвеститорите, разрешаване на инвеститорските спорове по пътя на добросъвестни преговори и разширяване на двустранната търговия.

Вземайки предвид факта, че безопасните мрежи за безжична комуникация от пето поколение (5G) ще играят съществена роля както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, България и САЩ декларират желанието си да засилят сътрудничеството си по 5G. И двете страни са подчертали необходимостта от развитие, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.

Защитата на тези комуникационни мрежи от следващо поколение от пробиви и манипулиране, както и гарантирането на неприкосновеността и личните свободи на гражданите на България и САЩ е от съществено значение, за да се гарантира, че нашите граждани ще имат възможност да се възползват в пълна степен от невероятните икономически възможности, възникващи благодарение на 5G, се изтъква в обобщението. България и САЩ са подчертали важното значение на това да се насърчава участието на пазарите за 5G на изпитани и надеждни доставчици на мрежови устройства и софтуер и доставчици на услуги, като се вземат предвид оценките за рисков профил, както и да се насърчават рамки, които поощряват максимални усилия за защита на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или намеса.

България и САЩ освен това отчитат, че доставчиците на 5G следва да предоставят продукти и услуги, които спомагат за иновации и насърчават ефикасност. Тези продукти и услуги освен това би следвало да спомагат за честна конкуренция и да насърчават свързаните надолу по веригата индустрии при максимален брой участници на пазара, където това е технически възможно.

Укрепване на демокрацията и върховенството на закона

САЩ и България продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния, се посочва в обобщението. Работейки съвместно, двете правителства ще продължат текущия си диалог, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни.

Сред ключовите приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност. " Посредством това ние се стремим към укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система", пише в обобщението. 

Споделяне

Още по темата

Още от България