България и САЩ засилват още повече военното сътрудничество

Само тази година ще има най-малко 70 общи учения, летищата в Балчик и Тенево влизат в плановете за бърз отговор

Снимка: БГНЕС

САЩ и България засилват общите военни учения, като само за тази година са планирани най-малко 70. Това стана ясно след срещата на командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис с началника на отбраната Румен Николов в София.

Николов съобщи, че има готовност, ако се наложи, общите тренировки да са още повече.

Ходжис съобщи, че България ще се включи и в учението "Бърз отговор", в рамките на което ще бъдат използвани българските летища в Балчик и село Тенево, Ямболско.

Той посочи, че целта му е да продължи укрепването на вече силното трансатлантическо взаимодействие между САЩ и България, но не посочи конкретно дали Съединените щати смятат да увеличат военното си присъствие в България, като дислоцират тежка техника. Медийни въпроси не бяха разрешени.

Планира се учението "Бърз отговор" да се проведе в Германия, Италия и България, като ще има за цел да провери дали съюзниците са в състояние да действат бързо при възникването на криза.

След незаконната анексия на Крим от Русия страните членки на НАТО обявиха План за готовност за действие, който предвижда по-осезаемо присъствие на НАТО в Източна Европа и създаване на сили за бързо реагиране.

"Регионът е с по-добра стабилност благодарение на лидерството на България и членството в НАТО", посочи ген. Ходжис.

Николов от своя страна добави, че съвместните учения дават възможност за поддържане нивото на военнослужещите ни, а намаляването им би било "престъпление" към партньорските ни отношения.

Той припомни, че само през последните девет години съвместните тренировки, учения и дейности са над 200 и отбеляза, че "тази подготовка не е насочена към реални фактически операции, със сценарий, който може да възникне днес и да може да се задейства".

В началото на годината Ходжис съобщи, че САЩ ще пратят проучвателен екип в България и други източноевропейски страни членки на НАТО, за да търсят бази за съхранение на танкове и друга военна техника. До момента обаче все още няма официална информация какви са плановете на САЩ.

Ходжис оцени високо нивото на българските военни, като съобщи, че няколко дни е наблюдавал действия на българска рота войници в Германия, които са тренирали медицинска евакуация от хеликоптери.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?