България и Словакия настоявали за енергийния ресор в ЕК

България и Словакия настояват техният еврокомисар да поеме енергийния сектор, пише в сряда вестник "Файненшъл таймс".

Вестникът отбелязва, че енергетиката се е превърнала в един от най-важните сектори в дейността на Европейската комисия и че следващият комисар по проблемите на енергетиката ще трябва да се заеме с неспиращия спор между Русия и Украйна, който превърна зимния дефицит на природен газ в традиционно годишно събитие.

Освен това еврокомисарят ще трябва да подтиква разработването на европейска енергийна политика, която признава необходимостта да се постигне независимост от Русия, като в същото време се стимулира енергийната ефективност и въвеждането на слънчеви и други енергийни източници, съвместими с мерките за борба с климатичните промени.

Вестникът обяснява настояването на България и Словакия да получат енергийния ресор в ЕК с обстоятелството, че това са две от страните, които бяха най-силно засегнати от последните газови кризи.

Според "Файненшъл таймс" обаче сред кандидатите за енергийния сектор в ЕК може да се присъедини и Германия. А Финландия, която притежава ядрени електроцентрали и усилено разработва възобновяеми енергийни източници - да не говорим за тесните ѝ връзки с Русия - е смятана за идеалния кандидат, посочва посочва вестникът.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?