България и Словакия обвързаха хъба "Балкан" и газопровода "Ийстринг"

Меморандумът бе подписан в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова

Обвързаността на реализацията на газопровода "Ийстринг" (Eastring) с изграждането на газоразпределителния център "Балкан" край Варна бе официализирана с подписването на меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор. "Булгартрансгаз“ и  "Юстрийм" (eustream) в петък.

Двата оператора ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта "Ийстринг". Те подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта., съобщиха от Министерството на енергетиката.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът "Ийстринг“ ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб "Балкан“. Предвижда се подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

"Булгартрансгаз“ и  "Юстрийм" ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар, допълват от ведомството.

Газопроводът "Ийстринг" бе иницииран от Словакия след прекратяването на проекта "Южен поток" от страна на Русия. Неговата основна цел е да транспортира газ от Западна Европа към Балканите и да предоставя алтернативни доставки на газ от Русия, ТАНАП, Каспийско море, от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър към Централна, Южна и Западна Европа. Прогнозираната му цена е 2.06 млрд. евро, като проектът е сред приоритетните за финансиране но инвестиционния план "Юнкер" на Европейската комисия. На пари от Брюксел разчита и българският проект за газов хъб край Варна, за който по последни оценки ще са нужни около 1.2-15 млрд. евро според финалните му параметри и интереса на инвеститорите към газовия център.

По кооперирането на двата проекта се работи месеци наред, а през юни стана ясно, че "Булгартрансгаз" разчита да осигурява годишно между 10 и 15 млрд. куб. м за хъба през "Ийстринг" от австрийския газов хъб "Баумгартен".
 
Двата газови оператора сега са се договорили още да работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура, посочиха от енергийното министерство.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?