България и Турция договориха повече товарни превози

България и Турция договориха повече товарни превози

За първи път от 1977 г. България и Турция подписаха спогодба за международни превози на пътници и товари по шосе и договориха повече разрешителни за товарни превози през 2012 г. спрямо предходната година. Това съобщиха в петък от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Разрешителните за тирове от типа пълен – пълен за тази година ще бъдат 32 000, което е увеличение с 2000 спрямо предишната квота. Разрешителните за камиони за/от трета страна са увеличени от 1000 на 1100. Квотата от 17 500 разрешителни за камиони от типа празен – пълен се запазва, както и транзитните разрешителни, които остават 250 000.

В областта на жп транспорта България и Турция договориха облекчен режим за преминаване на влаковете, преди започването на ремонта на жп отсечката Истанбул – Одрин и се разбраха да подготвят общо споразумение за обслужване на влаковете на граничната гара Капъкуле.

България и Турция започват подготовка за разкриването на нови фериботни линии между пристанищата Варна – Зонгулдак – Самсун, стана ясно още след срещата.

В областта на авиацията са проведени преговори по споразумение за съвместно издирване и спасяване.

Страните ще си сътрудничат и в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление.

Новата спогодба за международни превози на пътници и товари по шосе бе подписана от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм.

Българският премиер също се срещна с министър Йълдъръм. “Сътрудничеството между България и Турция е прекрасно и трябва да запазим нашето добро сътрудничество, като взаимно решаваме как да преодолеем проблемите си”, каза Бойко Борисов.

За разрешителните за превоз на товари за Русия скоро ще разговарят в Москва министър Московски и неговият заместник Камен Кичев, стана ясно още след срещата.

Московски обясни, че договорената с Русия за 2012 г. квота от еднократни разрешителни за превоз на товари е 12 000. В Москва се очаква да бъдат извадени в отделен пакет транзитните разрешителни.

"Така на практика няма с транзитни разрешителни да се изчерпват конвенционалните, които са за товари предназначени конкретно за Руската федерация. Ако успеем и да договорим малко повече разрешителни, мисля, че тази година няма да има напрежение или поне то ще бъде много по-малко от предната година", коментира министърът.

В края на миналата година липсата на разрешителни доведе до загуби за редица български фирми. Еднократните разрешителни се изчерпаха още в края на октомври и това предизвика ситуация, в която десетки камиони, натоварени с различни стоки бяха спрени край Русе, в очакване на решение на проблема.

Споделяне

Още от Бизнес