България и Турция останали в надпреварата за нов завод на "Фолксваген"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Германския автомобилен концерн "Фолксваген" избирал между България и Турция мястото на новата си фабрика в региона. Информацията за това, че двете страни се борят за новата мощност, в която ще се произвеждат коли под марката "Шкода", е на агенция ДПА.

От "Фолксваген" само поясняват, че все още няма решение и няма да коментират въпроса.

За новата мощност на автомобилния концерн освен България и Турция се състезават и Румъния, Сърбия и Украйна. Преди няколко седмици сръбският президент Александър Вучич официално заяви, че страната му участва в надпреварата. "Знам колко се бори Бойко (Борисов), Ердоган, (Ливиу) Драгня - всички сме приятели, но това е бой, борба за Сърбия. В този ден, ако това се случи, ще си сваля очилата, ще се разплача и ще кажа - свърших си работата", каза Вучич.

Българското правителство предпочита да не коментира този въпрос, тъй като преговорите с инвеститора изисквали тишина. Все пак има неофициална информация, че заради строгите изисквания за разположението на фабриката (достъп до магистрала, жп линия, работна ръка), у нас тя евентуално може да бъде направена на мястото на бившия комбинат "Кремиковци" или в индустриалната зона край Пловдив.

Новата фабрика на "Шкода" в Източна Европа ще разполага с капацитет за годишно производство на 350 000 коли. Той можело да се удвои, ако се увеличи търсенето. Подобно количество се произвежда във фабриката на компанията "Квасини" в Чехия.

Планира се новият завод да отвори врати в края на 2022 г. или в началото на 2023 г.

Освен да търси място за фабриката си, "Фолксваген" трябва да се справи и със съпротивата на профсъюзите в Германия, които са против изграждането на нова мощност в Източна Европа, тъй като това може да означава загуба на работни места във вече работещите фабрики на концерна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?