България и Турция останали в надпреварата за нов завод на "Фолксваген"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Германския автомобилен концерн "Фолксваген" избирал между България и Турция мястото на новата си фабрика в региона. Информацията за това, че двете страни се борят за новата мощност, в която ще се произвеждат коли под марката "Шкода", е на агенция ДПА.

От "Фолксваген" само поясняват, че все още няма решение и няма да коментират въпроса.

За новата мощност на автомобилния концерн освен България и Турция се състезават и Румъния, Сърбия и Украйна. Преди няколко седмици сръбският президент Александър Вучич официално заяви, че страната му участва в надпреварата. "Знам колко се бори Бойко (Борисов), Ердоган, (Ливиу) Драгня - всички сме приятели, но това е бой, борба за Сърбия. В този ден, ако това се случи, ще си сваля очилата, ще се разплача и ще кажа - свърших си работата", каза Вучич.

Българското правителство предпочита да не коментира този въпрос, тъй като преговорите с инвеститора изисквали тишина. Все пак има неофициална информация, че заради строгите изисквания за разположението на фабриката (достъп до магистрала, жп линия, работна ръка), у нас тя евентуално може да бъде направена на мястото на бившия комбинат "Кремиковци" или в индустриалната зона край Пловдив.

Новата фабрика на "Шкода" в Източна Европа ще разполага с капацитет за годишно производство на 350 000 коли. Той можело да се удвои, ако се увеличи търсенето. Подобно количество се произвежда във фабриката на компанията "Квасини" в Чехия.

Планира се новият завод да отвори врати в края на 2022 г. или в началото на 2023 г.

Освен да търси място за фабриката си, "Фолксваген" трябва да се справи и със съпротивата на профсъюзите в Германия, които са против изграждането на нова мощност в Източна Европа, тъй като това може да означава загуба на работни места във вече работещите фабрики на концерна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес