България и Турция откриват две нови фериботни линии

България и Турция са постигнали споразумение за откриване на два нови ферибота в областта на морския транспорт, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в петък. Те ще са между пристанищата Варна и Самсун, и Варна и Зунбулдаг. Предстои да се изпълнят административните формалности, за да започнат работа новите фериботни линии. Договорката е постигната по време на 22-то заседание на смесената българо-турска комисия по транспорт в Анкара.

На срещата е договорено и 40-процентно увеличение на квотите за разрешителни за товарни превози между България и Турция от типа "празен – пълен". Така от около 12 500 сега те стават 17 500.

Цветков съобщи още, че двойно ще се увеличат до 1000 квотите за разрешителните от вида за превоз в трети страни, при които камион, тръгнал от България, товари в Турция и разтоварва в трета страна.

В областта на железопътния транспорт турската страна ще се присъедини в проекта "ро -ла", даващ възможност за превоз на товарни автомобили с влакове. Освен по железопътната линия Свиленград-Драгоман, такъв вид превози ще има и за част от железния път в Турция.

Договорено е и разширение на обхвата и обема на полетите между летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, от българска страна, и Анкара, Истанбул, Измир и Бурса, от турска. Тези договорености отразяват готовността и политическата воля на България и Турция да подобряват сътрудничеството си в областта на транспорта и инфраструктурата, коментира министър Цветков.

Представителите на браншовите организации, участвали в преговорите, изразиха удовлетворение от постигнатите увеличения на разрешителните за превози, с което от досегашните 20 процента ще бъдат задоволени 80 до 100 процента от нуждите на превозвачите.

За първи път от подобна среща България излиза с достойнство и получава повече, отколкото е дала, коментира председателят на една от асоциациите в бранша Миролюб Столарски.

Споделяне

Още от Бизнес