България и Украйна подписаха споразумение за сигурността на ядрената енергетика

Президентът Георги Първанов и украинският му колега Леонид Кучма подписаха споразумение в областта на сигурността на ядрената енергетика за граждански цели. И двете страни имат ядрени реактори съветско производство, отбелязва АФП.

Днес започна официалното посещение на Георги Първанов в Украйна. От изявленията на Леонид Кучма след разговорите стана ясно, че за разлика от Русия, Украйна проявява разбиране към въвеждането на визи за пътуванията на нейни граждани в България.

Помолен да коментира възможно ли е улесняване на визовия режим, президентът Първанов каза: "Решенията трябва да се търсят в посока облекчаване на визовия режим и активизиране на консулската дейност."

Леонид Кучма каза, че украинската страна се отнася с разбиране по този въпрос, защото това е изискване на ЕС. За нас е важен опитът на България и ще го следваме, каза Кучма. По неговите думи България поддържа официалното намерение на Украйна да стане асоцииран член на ЕС.

По същото време в София руските журналисти, придружаващи външния министър Игор Иванов, питаха българския външен министър Соломон Паси защо сегашното правителство не преосмисли решението на предходното българско правителство за въвеждането на визи за руските граждани.

Двамата президенти са на мнение, че трябва да се търсят решения за повишаване на стокообмена и двустранното икономическо сътрудничество. Те подписаха още две споразумения - за защита на околната среда и на интелектуалната собственост.

По повод споразумението за ядрената енергетика АФП напомня, че по искане на ЕС България затвори в края на декември два от четирите си ядрени реактора, построени по съветски проекти в АЕЦ Козлодуй и преценявани от европейските експерти като не достатъчно сигурни заради липсата на съоръжения за спиране на радиактивност в случай на инциденти.

Двата други реактора в Козлодуй трябва да бъдат закрити преди 2006 г., твърди АФП. За да осигури нужната електроенергия, България трябва да започне тази година строеж на втора АЕЦ.

В Украйна през 1986 г. стана най-тежката катастрофа в историята на ядрената енергия за граждански цели след експлозията на един от реакторите на АЕЦ Чернобил. Сега в Украйна има четири атомни електроцентрали, припомня АФП

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?