България и Великобритания предлагат отмяна на санкциите за Либия

България и Великобритания внесоха в ООН проекторезолюция за незабавно вдигане на санкциите, наложени преди 11 години на Либия.

България се надява това да повлияе благоприятно на двустранните отношения, но засега български официални представители се въздържат от публични очаквания за позитивен изход от делото срещу българските медици в Либия, обвинени за заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца.

В проекторезолюцията, която може да бъде блокирана от Франция, се приветства поетата преди дни от Триполи отговорност за взривяването през 1988 година на американски пътнически самолет над шотландското градче Локърби, както и поетото задължение за изплащане на компенсации на семействата на загиналите при атентата 270 души.

Съветът за сигурност ще започне първите консултации по текста при закрити врата в сряда и се очаква да гласува текста скоро след това.

Франция готова да блокира вдигането на санкциите

Либия: Откупихме вдигането на санкциите
От либийска гледна точка не става дума за компенсации, а за купуване на отмяната на санкциите, заяви либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам в интервю, разпространено от катарската телевизия Ал Джазира.Поради международните и американските санкции губехме всяка година милиарди долари и беше доказателство за мъдрост и кураж и служене на националните интереси да платим сумата 2,7 милиарда долара и да приключим случая, каза Шалкам.
Още от Свят