България и Япония с екшън план за активизиране на търговията

Александър Манолев и Масато Ватанабе подписаха споразумението, сн. МИ

Споразумение за създаване на Японски бизнес форум като нова платформа за делово сътрудничество между България и Япония с екшън план за активизиране на икономическите контакти между двете страни, подписаха във вторник заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и японският посланик у нас Масато Ватанабе.

Целта на документа е увеличаване на търговията между двете държави и техния стокообмен, който през миналата година е постигнал 9 годишен рекорд от 163 млн. щ.д. В рамките на Японския бизнес форум ще се обсъждат предложения за подобряване на бизнес средата, разширяване на мрежата от български и японски компании, работещи заедно, както и организирането на бизнес мисии, форуми и инвестиционни семинари в двете страни, стана ясно от думите на Манолев.

Според него трендът на увеличение на стокооборота между двете страни се запазва и през 2018 г. е регистрирано увеличение от 45% за първото тримесечие. Редица японски компании, сред които "Сумитомо Електрик“, "Тошиба”, "Мейджи”, "Мицубиши“, "Ядзаки Корпорейшън” и др., вече развиват успешен бизнес у нас "Надявам се следствие на този бизнес форум и срещите с български компании много други да ги последват“, допълни икономическият заместник-министър, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Манолев акцентира на постиженията на страната ни в в секторите на автомобилостроенето, информационните и комуникационните услуги, аутсорсинга, машиностроенето и др. "България има най-бързо развиващият се ИКТ сектор, а днес всяка пета кола в Европа има поне една част произведена у нас“, посочи той.

За подписването на екшън плана в България е бизнес мисия на Японската агенция за външна търговия, включваща над 30 японски компании. Техен домакин е вицепремиерът Томислав Дончев, а проявата е продължение на визитата на японския премиер Шиндзо Абе през януари т.г. в нашата страна и постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Представителите на японските компании ще посетят и производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната, и ще проведат срещи с представители на българския бизнес за установяване на директни контакти и стартиране на съвместни проекти, допълниха от Министерството на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес