България игнорира настояването на Съвета на Европа за правосъдна реформа

ПАСЕ изпрати мисия в България, за да пита какво се случва със съдебната система

България игнорира настояването на Съвета на Европа за правосъдна реформа

На 1 октомври (преди ден) изтече крайният срок, който Комитетът на министрите на Съвета на Европа постави на България, за да предприеме мерки срещу недосегаемостта на главния прокурор. Искането бе отправено към властите в София преди повече от шест месеца, но реакция не последва.

Комитетът на министрите извършва постоянен мониторинг по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Най-проблемното българско дело е "Колеви срещу България", по което бе замесено името на бившия главен прокурор Никола Филчев.

"Колеви срещу България" бе заведено от роднините на убития бивш заместник-главен прокурор Николай Колев. Непосредствено преди убийство той е бил в остър конфликт с бившия си началник Никола Филчев. Роднините на Колев твърдят, че в България разследването на покушението е извършвано от хора, зависими и манипулирани от Филчев, че делото съзнателно е саботирано с цел да се сложи чадър над извършителите.

Според роднините поръчители на убийството са самият главният прокурор Никола Филчев, съвместно с тогавашният шеф на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Филко Славов и Алексей Петров. Протичат свидетелски показания на хора, които твърдят, че Николай Колев е споделял с тях, че Филчев го е заплашвал и се е страхувал, че съвместно с Алексей Петров готвят покушение над него. По-късно Колев наистина е убит, но остава неясно от кого.

През ноември 2009 г. съдът в Страсбург осъжда България за липсата на обективно разследване по делото. В решението на съда се посочва, че в страната не съществуват достатъчно гаранции за провеждане на независимо разследване на престъпления, ако възможни заподозрени са главният прокурор или други високопоставени служители, близки до него.

България е поставена под наблюдение заради отказа ѝ да предприеме мерки. Оттогава досега въпросът е поставян нееднократно, включително от Европейската комисия. Липсата на независимо разследване на главния прокурор доведе до неимоверното разрастване на скандала "Яневагейт", където сегашният главен прокурор Сотир Цацаров бе основна фигура, наред с Бойко Борисов. Делото и по този случай бе смачкано. По скандала "ЦУМ гейт" разследване нямаше.

На 26 март тази година Комитетът на министрите на Съвета на Европа даде шестмесечен срок на България да представи конкретни мерки, гарантиращи, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване.

"(Българските) власти са подканени да предоставят информация за конкретни реформи, които ще осигурят независимостта, по закон и на практика, на разследванията срещу главния прокурор, и в частност ще гарантират независимостта на органите, отговорни за различните фази на това разследване. (Българските) власти са подканени да осигурят информация за прогреса по тези въпроси преди 1 октомври 2018 година", се казваше в решението на комитета.

Реакции на това "приканване" не последваха, въпреки че Министерството на правосъдието вече над година театралничи, че работи по този въпрос.

Сега от Съвета на Европа изпращат мисия в страната, за да се провери докъде е стигнала съдебната реформа. От сряда до петък (3-5 октомври) в България пристигат докладчиците за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Франк Швабе (Германия) и Жолт Немет (Унгария). Двамата ще разговорят с българските власт за съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, бежанците, ромското малцинство, условията в заворите и Истанбулската конвенция.

Швабе и Немет ще се срещнат с президента, председателя на парламента, външния министър, заместник-министър на правосъдието и с българската делегация към ПАСЕ.

България е една от трите държави в Европа, върху които продължава наблюдението на ПАСЕ заради проблеми със съдебната система. Останалите две са Македония и Черна гора.

През март Съветът на Европа подкани България да обясни дали "все още е възможно изслушване на бившия главен прокурор Никола Филчев в контекста на ново разследване на случая "Колеви". България бе приканена да обясни какви мерки смята да предприеме по констатираните структурни проблеми в своята съдебна система, които водят до неефективни разследвания.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?