България има 60 000 PCR теста, обяви премиерът

Според Борисов мерките ни са" най-либерални и съобразени с народопсихологията"

България има 60 000 PCR теста, обяви премиерът

В момента България има 60 хил. PCR теста за коронавирус. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов по време на изслушване в парламента. 

Според него през последните дни се изследвали между 300 и 1000 души дневно. "В Гърция са ги тествали повече, но починалите са над 200. Нашият щаб много целево подбира групите", обясни той. 

"Факт е, че имаме най-малко починали, заболели. Това означава, че с първата тема сме се справили, свързана със здравето. Горещо препоръчвам да се вслушваме в думите на щаба, защото резултатите към момента са видими. Да, разхлабваме мерките. Те вече са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави", добави премиерът.

Според него "имаме най-либералните мерки в Европа" и са "много добре съобразени с народопсихологията". "Това, което днес с такъв апломб се казва в Италия, че от 4 май се разхлабват мерките, при нас въобще не са били спирани нито строителството, нито магазините, нито движението на хората или разхлабване един час да пуснеш децата само пред блока. На практика няма държава да не говорим за региона, където в Гърция, Сърбия, Турция имаме вечерен час и не ги пускат хората да излизат от вкъщи", каза още Борисов.

По думите му засега по мярката 60/40 са подадени 7403 заявления. Това е една от основните икономически мерки, въведени от правителството с цел запазване на работни места във фирми, пострадали от ограниченията заради коронавируса. "101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места", посочи Борисов и добави, че средно на ден новорегистрираните безработни намаляват с между 300 и 400 души след първоначалния пик.

БСП поиска премиерът да представи план за излизане сегашната ситуация, но социалистите останаха недоволни от отговорите.

"Г-н Борисов от изслушването разбираме, че нямате конкретен отговор на нито един въпрос. Имате сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад от 3 %, вместо 8 на БВП, сбъркана прогноза за безработица. Действате на парче и както вече чухме - нямате план как да се върви оттук нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

До изслушването на премиера в парламента за ефективността на предприетите от правителството здравни, икономически и социални мерки заради коронавируса се стигна от втория опит. Миналата седмица пак беше насрочено заседание по искане на БСП, но тогава ГЕРБ бойкотира изслушването и така спаси Борисов от въпросите на опозицията. Този път депутатите от управляващата коалиция се регистрираха, но от ГЕРБ и "Обединените патриоти" не задаваха въпроси на премиера. 

В Народното събрание с премиера се появиха и министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, както и вътрешният министър Младен Маринов. 

"В една класическа парламентарна демокрация нямаше да има нужда да се свиква извънредно заседание, а премиерът щеше да поиска сам да отчете за предприетите мерки за справянето с епидемията и социалната и икономическа криза", каза в началото  на заседанието депутатът от БСП Кристиан Вигенин и призова Борисов да спре да говори за трупове. 

Социалистът се обърна и лично към премиера: "Понеже обичате да се сравнявате с другите – пред своите парламенти се явяваха Ангела Меркел в Германия, Педро Санчес в Испания, Себастиан Курц в Австрия, Джузепе Конте в Италия, Едуар Филип във Франция, Андрей Пленкович в Хърватия и т.н., и т.н. Макар и от втори опит, днес, ние от "БСП за България" направихме възможно да станете част от тази компания".

Борисов пък каза, че звънял на Нинова в началото на кризата с покана да "се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света". Тя обаче отказала.

"В момента не спазваме карантинните условия - каква е разликата от един театър и парламента? Дето се вика - така сте решили, ние сме тук да отговорим", добави той в началото на изслушването и така подчерта, че по време на това заседание не се спазва нужната дистанция.  

Споделяне

Още от България