Според “Файненшъл таймс”

България има 950 милиона причини за усмивки

В регион с нестабилни икономики, изправени пред сериозни фискални затруднения, България постигна забележителен успех с еврооблигациите, емитирани тази седмица. Балканската страна пласира петгодишни облигации за 950 млн. евро с доходност от 4.25%, пише "Файненшъл таймс". Материалът е илюстриран със снимка от победата на състезателката по борба Станка Златева на световното първенство преди две години, носена на раменете от треньора ѝ Симеон Щерев.

 

Българската емисия е първата емитирана в евро от 2002 г. насам и ще бъде използвана за покриване на плащане по еврооблигации с падеж през януари 2013 година. Трудната фискална ситуация означаваше, че без продажбата на облигации, правителството трябваше да бръкне в резервите за пенсии, или да се насочи към приватизация, за да покрие дълга си, посочва авторът на статията.

 

Така че решението на София да излезе на пазара бе продиктувано частично от недостиг на пари в бюджета в краткосрочен план, тъй като страната бавно изпълзява от рецесията, която внезапно и болезнено сложи край на бума от последното десетилетие, се казва в материала.

 

Фактът, че емисията бе презаписана и сравнително ниската доходност са сигнал за доверие към дългосрочните фискални перспективи пред България. Доходността по облигациите с падеж през януари например е 7.5%, а повечето от страните в региона са поставени под далеч по-силен натиск.

 

В Сърбия например 53-седмичните облигации в местна валута достигнаха доходност от 14.25% на 4 юли. Румънската емисия от средата на миналия месец не събра достатъчно търсене. И двете държави са зависими от международна финансова помощ. Проблемите на Гърция пък нямат нужда от припомняне.

 

За разлика от тях, след икономическата криза от 1997 година България като цяло вървеше по заслужаващ уважение фискален път, записвайки регулярни излишъци в десетилетие, когато другите играха бързо и щедро. Данните за актуалния бюджетен дефицит в условията на рецесия също се оценяват – правителството има за цел негативното салдо да е 1.3% от БВП през тази година. Държавният дълг е под 16% от БВП. Успехът при продажбата на облигациите може да се окаже важна стъпка към възстановяването на страната, е отбелязано в статията.

 

“Продажбата е сигнал за доверие към България, правителството и икономическата политика“, коментира за изданието Надежда Дафинкичева от Първа финансово-брокерска къща. “Страната бе незаслужено наказана от инвеститорите само заради своята локация. В тази връзка постигнатата доходност е заслужена. Според някои източници България е можело да постигне и по-добра лихва, но е искала да остави печалба за инвеститорите така, че последващи емисии също да се приемат добре“, посочва тя.

 

"Тази лихва може да включва очакване, че рисковата премия на България ще падне, което ще предизвика промени в параметрите на други инвестиции в страната“, обяснява Дафинкичева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес