България има нереализиран потенциал за износ на череши за 700 хил. долара

Глобалният пазар на пресни череши расте с бързо и ще достигне 1 млн. тона през 2023 г.

България има нереализиран потенциал за износ на череши за 700 хил. долара

България има нереализиран потенциал за износ на череши, който се оценява на около 700 000 долара годишно. Това показва анализ на консултантската компания за агробизнес "ИнтелиАгро", който беше публикуван в разгара на прибиране на реколтата. Тази година тя е е много добра, за разлика от последните три, които бяха лоши за фермерите заради времето.

През последните години България е в топ три на страните износителки на коктейлни череши. Страната ни държи една пета от световния износ на първично преработени череши, сочат данните на Световната търговска организация, представени неотдавна от Българската стопанска камара. За 2018 г. България е изнесла преработени череши за близо 29 млн. долара.

Заради растящия с бързи темпове глобален пазар на пресни череши се откриват отлични перспективи за българските производители и в тази област, показва анализът на "ИнтелиАгро". Според него търговията с пресни череши в света е нараснала с над 70% в обем и с над 93% в стойност за периода 2014 - 2018 г.

Световният пазар

Нарастващата покупателна способност на все по-големи части от населението в Азия и гладът за прясна продукция прави пазара на пресни череши особено атрактивен.

От това се възползва най-вече Чили, но също и големи производители от Южна Европа, които търсят път към Далечния Изток.

Прогнозите са световният пазар на пресни череши да достигне 1 млн. тона към 2023 г. при средна експортна цена от 5.4 евро за килограм.

За сравнение за периода 2012 - 2018 г. глобалният пазар на пресни череши се е удвоил от 350 хил. тона на 700 хил. тона, а средната цена за килограм е нараснала от 3.5 евро на около 4 евро.

В Европа най-високи са цените на черешите в Малта, Ирландия, Испания и Люксембург.

България попада в ниския ценови сегмент, където цената е с 50% под средната в световен мащаб – около 1 - 1.50 евро. В тази група страната ни е заедно с Литва, Румъния, Гърция и Словакия.

Топ износителите на пресни череши са Чили, САЩ и Турция, където се произвеждат и най-големи количества.

Потенциалът на България

България не изнася големи количества пресни череши. За последните няколко години най-силна е била 2015 г., когато са са изнесени около 1600 тона пресни череши на цена под 1 евро за килограм. За 2018 г. данните показват износ на около 1400 тона пресни череши на цена от 1.50 евро за килограм.

Тези данни показват, че страната ни има значителен нереализиран търговски потенциал по отношение на пресните череши, който се оценява на 683 000 долара, показва анализът на "ИнтелиАгро". Според консултантската компания глад за български череши има във Великобритания, Италия и Полша, както и в други страни.

През 2018 г. най-големи количества пресни български череши са изнесени в Румъния, Беларус, Германия и Холандия. По-малко са експортирани в Литва, Полша, Великобритания, Италия, Франция и Австрия.


Разместването на пазарните пластове ще даде много нови възможности за експорт в Европа, от което могат да се възползват българските производители и инвеститори, смятат от "ИнтелиАгро". Според компанията този потенциал може да се разгърне, ако се инвестира в отглеждането на нови сортове, заготовка и маркетинг.

Добра реколта, но няма работна ръка

За разлика от последните три години, които бяха лоши за производителите на череши заради времето, през 2019 г. има изключително добра реколта, твърдят производители на череши. Проблемът обаче е работната ръка, като основно роми събират плодовете.

В началото на сезона те работеха за 40 ст./кг при изкупна цена от 60 ст./кг за череша за преработка. В момента ромите берат черешите срещу 50 ст./кг при изкупна цена от 80 ст. до 1 лв. за килограм череши. Очакванията на берачите са да изкарат дневна надница между 40 лв. и 60 лв.

Според "ИтелиАгро" проблемът с работната ръка ще се реши с увеличаването на експорта на пресни череши, който ще става на значително по-висока цена от тази за изкупуването на черешите за преработка.

С помощта на еврофондовете черешовите градини у нас се удвоиха през последните десетина години. Най-големите масиви са в Югоизточния регион. През миналата година там са произведени над 20 хил. тона череши, показват данните на отдел "Агростатистика" на Министерството на земеделието. В Айтос се намира и основната база на италианските фирми, които държат пазара на череши за преработка у нас и много производители разчитат на тях. Причината е, че не всяка череша става за пазар за прясна консумация, където цената е много по-висока.

Югозападният регион – районът около Кюстендил, в който по времето на социализма бяха съсредоточени основните черешови масиви, запазва втората позиция с 15 хил. тона произведени череши. Плътно до него се доближава Южният централен район с 12 хил. тона череши. Тук основните масиви са в районите на Пловдив и Пазарджик, като насаждения бяха създадени с помощта на еврофондовете.

Общо над 13 000 хектара са засети с череши, а произведената от тях продукция възлиза на 55 309 тона през миналата година. Средният добив от декар е 550 кг, показват още данните на Министерството на земеделието.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?